Search
Close this search box.

.

.

Mer mjölk eller kött per bal med korrekt ensilering

Lantbrukare spenderar mycket pengar för maximal odling – för att få bästa möjliga ensilering av foder till sina djur. Det är viktigt eftersom det ger resultat på sista raden. Med hjälp av den mantelfilm som BPI har arbetat fram kan man få en riktigt god effekt på sin ensilering.

Det är här det system för inplastning – som mantelfilmstillverkaren BPI Argriculture kallar Film&Film
– (F&F) kommer in i bilden. F&F är en innovativt inplastningsmetod som innefattar en kombinerad användning av balinplastning (Silotite Pro) och nätlindningsersättningsfilm (Baletite).

Mantelfilmen F&F underlättar utfodringsprocessen. Om en balhanterare och en mixervagn används, är det möjligt att mata ut innehållet ur F&F-balarna med ytterst liten mänsklig medverkan. Foderprocessen påskyndas även tack vare enkel borttagning av Baletite från balen.

– När balen öppnats, oavsett om det görs för hand eller med en balhanterare, skalas Baletite bort helt från balen då foder inte kan fastna i det som vid nätlindning, berättar Mikael Abrahamsson som är nordisk försäljningschef på RPC BPI Agriculture.

– Dessutom, eftersom både Baletite och SilotitePro tillverkas av samma grundmaterial, finns det ingen anledning att skilja dem för återvinning efter användning. När det avlägsnats från balen, kan båda filmerna vikas ihop och placeras i samma fack för återvinning.

För att noggrant undersöka vad F&F betyder för ensileringsprocessen anlitade BPI Agriculture Dave Davies – hedersprofessor vid Szent Istvan University i Ungern och forskare på institutet för gräs/miljöforskning från Silage Solutions Limited – för att testa systemet i ett gårdsförsök.

– I försöket kunde forskaren visa att näringsinnehållet ökade samtidigt som jäsningsförlusten i lagringen minskade med 7,5 procent, säger Mikael Abrahamsson.

– Förutom att skapa mer kompakta balar som tål hantering bättre, bidrar också mantelinplastningen till minskad förlust av ensilage genom en förbättrad syrebarriär som motverkar mögeltillväxt, berättar Mikael Abrahamsson.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: