Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Prospect – en erkänd maltkornssort!

Ole Andersen har lång erfarenhet av förädling i DLG-koncernens förädlingsföretag, Sejet Planteforædling, som ligger i Horsens i Danmark. Ole arbetar som marknadschef och har varit högst delaktig i arbetet med den i dag stora maltkornsorten Prospect. Här skriver Ole om processen av att ta fram sorten fram till idag.

Prospect är en högt avkastande maltkornsort som är framförädlad av Sejet Planteforædling. Sejet har ett eget förädlingsprogram inom de viktigaste grödorna som odlas i Europa. Många sorter från Sejet inom korn och höstvete odlas med framgång i flera europeiska länder. Inom vårkornsodlingen har Prospect blivit en välkänd och erkänd maltkornsorten med en stor odlingsareal i Sverige, Danmark och Tyskland.

Upprinnelse till sorten

Prospect är en korsning mellan KWS Irina och Overture, och den gjordes redan 2012. Första året i marken var 2013 då den visuellt blev utvald bland 6000 nya potentiella linjer. Första året med avkastningsförsök var 2014 då den var bland de bästa linjer (totalt antal linjer i detta försök var 550). Prospect blev utvald tillsammans med 9 andra linjer till uppförökning på Nya Zealand vintern 2014/2015. Härefter fanns det utsäde nog för att anmäla Prospect till de officiella försöken i Danmark redan våren 2015. Åren efter följde officiella försök i flera andra länder, samtidigt som sorten uppförökades.

KWS Irinia som är en av föräldrarna till Prospect har även i Sverige varit mycket erkänd för de särdeles goda stråegenskaperna och dess friskhet. Prospect har ärvt dessa goda egenskaper tillsammans med den goda maltkvaliteten från Overture. Prospect har ett längre strå än KWS Irina, men stråstyrkan är helt i topp samtidigt som avkastningspotentialen i Prospect är högre. Prospect har i genomsnitt i perioden 2018-2022 legat 2-3 % över KWS Irina i både behandlade och obehandlade försök i Sverige.

Prospects attraktiva stråstyrka och balanserade tillväxt gör att sorten även är mycket intressant som utläggssort, till exempel i gräs- eller gräs/klöverutlägg. Sorten ger “utrymme” för en bra utveckling.

Maltkvalitet

Prospect har en riktigt god och erkänd maltkvalitet och 2020 blev Prospect – som den enda maltkornssorten – godkänd av det respekterade tyska maltkornsprogrammet ”Berliner Program”. Dessutom har Prospect också – efter storskaliga tester – blivit godkänt i det danska maltprogrammet ”Danish Preferred”. Dessa erkännanden och de goda erfarenheterna från maltindustrin har lett till att Prospect är en eftertraktad och därmed avsättningssäker maltkornssort i Europa.

Prospect har hög hektolitervikt, hög sortering och ett balanserat proteininnehåll. Sorten har mycket låg tendens av avskalade kärnor (Low tendency to dehusking) och därmed en robust kärna. Prospect är en non-GN-sort – en särskild egenskap som gör att sorten också är bra till whiskyproduktion.

Prospect i Europa

Prospect har etablerat sig starkt i de viktiga maltkornområdena i Europa och i Danmark var den hösten 2023 den andra största sorten med en uppförökningsareal på 2 500 hektar. Men även i Sverige och Tyskland har Prospect nått en stark position. I flera andra länder testas Prospect.

Prospect i korthet:

  • Hög avkastning
  • Särskilt starka stråegenskaper
  • Frisk
  • Erkänd och eftertraktad maltkvalitet

Arealerna på kartan är uppförökningsarealer.

Prospect – Maltkorn

Prospect är en högavkastande maltkornsort med medellångt strå och visar på mycket god stråegenskaper. En stabil sort med medeltidig mognad och bra exportmöjligheter. Sorten har Mlo- och nematodresistens mot ras 1 och 2.

  • Godkänd maltkornsort
  • Berlinerprogrammet
  • Goda stråegenskaper
  • Hög avkastning

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: