Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Rätt sorts majs i rätt klimat

Som lantbrukare vill man ha en strategi hur man bäst väljer rätt majssort för sitt område, för att uppnå bäst resultat. Hur uppträder tidiga, medelsena eller sena sorter under olika klimatiska betingelser? Det är ingen enkel fråga. Men erfarenheten kan ändå visa att majs är mer torktålig än vad den är köldtålig.

– Värme påverkar majsen mer än nederbörd, säger Johanna Öwall, produktansvarig Växt i Svenska Foder Det kan man se inte minst om man jämför de data som finns i den svenska sortprovningen. År med låga temperaturer ger ofta sämre skördar, medan år med lägre nederbörd ändå kan ge stora skördar.

– Inte för att det riktigt går att jämföra med ett sådant år som i fjol, som var extrem torrt, men majsen klarade sig ändå förhållandevis bättre i många lokaler jämfört med vallodlingen.

Kallare år kan man se att utvecklingen av majsen bli fördröjd, vilket kan bidra till att ts- och stärkelsehalt vid skörd blir låg. Därför vill man enligt Johanna Öwall, välja att odla majs allra helst på de marker som snabbt blir varma på våren, oavsett plats i landet.

– På odlingslokaler söderöver som t.ex. Skåne, Halland, Öland och Gotland kan sorter med högre FAO-tal (200-220) med fördel väljas för att öka sin skörd. Däremot bör man välja en tidig sort vid nordliga eller kallare lokaler (FAO 150-200).

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: