Search
Close this search box.

.

.

Skörda Tixakt vid rätt tidpunkt

Vi besöker familjen Åkesson på deras gård utanför Bromölla i nordöstra Skåne. Charlotte och Tuve Åkesson som driver Charlottes föräldragård. Fokus denna gång var deras vallodling.

Åkessons lantbruk med Tuve Åkesson i spetsen bedriver växtodling på 230 hektar, varav 70 hektar vallodling. Gården har 150 dikor, 100 tjurar/kvigor och 150 tackor – både Gotlandsras för skinnen och köttras med blandning av Texell, Suffolk och Linull. Till djuren har de dessutom 190 hektar betesmark. Charlotte är den som brinner lite extra för fåren. Tuve koncentrerar sig på korna och odlingen.

Han har under många år samarbetat med Stallbyggen i Sölvesborg, och har goda erfarenheter av Optivall-sortimentet.

– Jag har tidigare odlat Optivall Balans, och vill ha en klöverblandning för intensiv produktion i vårt treskördesystem. Tixakt kräver i princip skörd 3 gånger per år och vid rätt skördetidpunkt, så att man tar tillvara Hykorns egenskaper. Vi skördar med ungefär 6 veckors mellanrum, i maj, juli och slutet av augusti. Det har sett fint ut ett år som i år, med bra kvaliteter, konstaterar Tuve.

Tixakt är en alltså en flerårig klöverblandning, anpassad för en intensiv slåttervallsproduktion. Tixakt innehåller endast rödklöver som baljväxt.

  • Klövergräsblandning
  • För intensiv produktion
  • Rödklöver som enda baljväxt

Utsädet har de köpt av Stallbyggen i Sölvesborg.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: