Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Egen betesproduktion för färre skadedjur

Från vänster: Nomus VD Roger Valkegård, Nomus-tekniker Bertil Uhlin och Equs VD Jan Svensson.

Nomus får möjlighet att tillverka sitt eget bete när man nu köper tillverkningen av företaget Equs. Equs bildades 1992 för att underlätta arbetet för professionella skadedjurs- och saneringsfirmor på den nordiska marknaden. VD Nomus Roger Valkegård menar att det här är en viktig parameter i hur de vill fortsätta att utveckla sin produktportfölj.

– Vi arbetar inom såväl lantbruks- som industrisektorn och med fastighets- och försäkringsbolag, säger VD Roger Valkegård. Eftersom vår verksamhet bygger på kompetens, noggrannhet och god service, vill vi leva upp dessa ledord på bästa sätt. När vi möter kunder inom tillexempel lantbruket är behovet att professionellt och effektivt bekämpa de skadedjur som råttor och möss innebär. Vi har ett välfungerande koncept som handlar om såväl förebyggande verksamhet som uppföljande – och det ger resultat. Beteendet ute på gårdarna är viktigt. Hur man tänker kring foderrester, spannmålslagring osv.

– Men behovet av ett välfungerande och attraktivt bete är självklart stort för de befintliga problemen. När vi nu fick möjligheten att köpa loss vår leverantör Equs produktion, var det en klar signal för oss att gå in i även den producerande delen av skadedjursbranschen. Det gör att vi kan anpassa produktionen till behovet – vilket gör oss effektiva och konkurrenskraftiga.

Vad är det då man köper?

Jan Svensson som är VD för Equs berättar om själva produktionen:
– 1996 öppnades möjligheten för Equs att tillverka eget bete för råttor och möss. Vi utvecklade produktionen helt själv, det fanns ingen direkt förebild för tillverkningen. Hjärtat i verksamheten för beredning av paraffinblock är en kokgryta där vi smälter paraffinet och sedan efter ett noga komponerat recept tillsätts de ingredienserna som skall ingå. Härefter blandas ingredienserna tillsammans med paraffinet. Därefter slås det ännu flytande paraffinet med ingredienser som spannmålskross och majskross upp i gjutformar för block i olika storlekar och mått. Dessa placeras därefter i praktiska förpackningar för smidig användning av kunderna.

Grundtanken med beredning av olika formuleringar av både torrbeten och paraffinblock, är att slutprodukten skall vara attraktiv och smaklig. Råttor och möss ska hellre välja att äta av det utlagda betet än att hitta annan föda som spill av foder och andra produkter, som ofta finns i de lokaler där bekämpning av råttor och möss är ett behov.

– Att vi nu äger produktionen betyder att vi effektivt kan vara med och bekämpa skadedjuren för våra kunder. Det ska bli spännande att se hur vi tillsammans med våra kunder kan råda bot i högre grad på skadedjursproblemen, avslutar han.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: