Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Sälj din vara och satsa på 2024 års odling

Marknaden rör sig mycket, prisbilden sjunker och det är många som inte har sålt sin spannmålsvara från 2023. Victor Ebel, spannmålschef i Svenska Foder är tydlig i sitt budskap: Sälj din vara från förra säsongen så fort du kan, för att köpa dina insatsvaror. På så vis kan du koncentrera dig på kommande säsong.

Det är ett stort övergångslager inom EU samt att Ryssland och Ukraina säljer av mycket spannmål billigt som leder till prisfallet på spannmål. Detta scenario kommer att fortsätta fram till ny skörd. Victor Ebel vill göra klart att det nu handlar om att bli av med skörd 2023 för att kunna koncentrera sig på kommande säsong.

– Se till att du inte bli sist ut i marknaden för att placera din spannmål från 2023, säger Victor. Priserna på 2023 års skörd har sjunkit sedan skörden och därför är det viktiga nu att fokusera på kommande säsong och skörd och göra det bästa av denna odling.

– Gör din plan klar för året, fortsätter han. Har du spannmål från fjolåret, se till att sälja den för att investera i din nästa skörd. Fjolåret var ett riktigt mellanår för svensk växtodling, och nu gäller det att se framåt.

– Se helt enkelt till att välja rätt gröda, de grödor som du vet har en efterfrågan på marknaden – och som fungerar på dina fält. Köp även in vad du behöver i form av växtskydd och växtnäring. Du ska satsa på både kvalitet – och en hög skörd inför nästa år. Det gör vi ju varje år, men 2024 kan komma att bli ett riktigt tufft år ekonomiskt, och då tycker jag du satsa ordentligt för att få ut så mycket som möjligt på de fält du förfogar över.

Dessutom är det dags för att teckna kontrakt på kommande säsongs grödor. Victor tycker det finns stora skäl att teckna framförallt odlingskontrakt.

– Vänta inte att teckna kontrakt för din kommande odling, säger han. Vi har mars månad ut en bonus på +4 öre på ett tecknat spannmålskontrakt. Använd den möjligheten att knyta upp åtminstone en del av din kommande odling.

-Vi har legat i topp för slutpriserna på odlingskontrakt de senaste åren, säger Victor. Det är vi stolta över, och det är något vi tycker är viktigt för att vara en trovärdig aktör på den svenska spannmålsmarknaden. Det är bland annat så vi skapar värde för det svenska lantbruket.

– Ett odlingskontrakt är ett mycket bra verktyg när marknaden svänger mycket. Du kan följa med marknaden i uppgång, och om du känner att du hellre vill binda upp det i ett fastpris – går det utmärkt att göra.

Så rådet är enkelt: Sälj din spannmål från 2023 och samla dina affärer kring insatsvaror som utsäde, växtskydd och växtnäring osv. Fatta ett beslut, det ger en stabilitet för resten av året. 

Prisutveckling rullande under tolv månader på vete

Matif Maj 2024 VETE (4 mars). Grafen visar prisutveckling rullande under tolv månader på vete. Det visar ett tydligt prisfall som beror till stor del på ett stort utbud av prisvärd spannmål från Ryssland och Svarta Havet.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: