Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Säkra ditt resultat – 4 olika kontraktstyper

Spannmålsmarknaden har hittills i år varit het. Men det heta kan snabbt förvandlas till svalt. Vad gör man då? Victor Ebel, spannmålsansvarig i Svenska Foder tycker att du tidigt ska fundera på avsättningen.

Genom att världsmarknaden är så osäker som den är just nu, ser vi fina priser på spannmålen. Men det där kan vända på en femöring – väldigt kvickt. Våra säljare går tidigt ut och diskuterar våra kontraktstyper, mest för att man ska ta ett grepp om sin ekonomi och hitta en modell som passar den verksamhet man bedriver.

– Vi har ju odlingskontrakt som har vissa tillägg, och de ska man självklart inte gå miste om, fortsätter Victor. Men även med dessa tillägg, bör man sprida sina volymer på olika typer av kontrakt. Det man egentligen ska räkna ut, är ju vilket resultat man är nöjd med när man gör bokslut.

Svenska Foder har fyra olika kontraktstyper: odlingskontrakt, inlagringskontrakt, fastpriskontrakt och fastpriskontrakt med prisgaranti.

– Du kan alltså med fördel dela upp din volym på tre olika kontrakt med olika förutsättningar, säger Victor. På så sätt får du en spridning på dina risker och fina möjligheter att nå ett riktigt bra resultat.

– Det handlar ju egentligen om en god planering som inte ställer till med några oförutsedda överraskningar, utan att för den delen ta bort det spännande i själva handeln.

– Skulle du ångra dig om du har tecknat ett odlingskontrakt, går det alltid att omvandla det till ett fastpriskontrakt. Det ger dig också en väldigt god flexibilitet och för att du ska kunna känna dig trygg i dina val och i en marknad som är väldigt omväxlande, för att uttrycka sig milt.

 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: