Search
Close this search box.

.

.

Tuffast för svenskarna

Nicklas Bergman är före detta logistikansvarig spannmål för södra Sverige.

-Det har varit en kort period av inleveranser, ett väldigt annorlunda år. Generellt kan man säga att årets skördeperiod tog slut när fjolårets skördeperiod började, säger Nicklas Bergman. Det har helt klart varit en tuff resa för våra lantbrukare, med skördar som har gett 60-70 % mindre avkastning än vanligt – med vissa undantag, givetvis.

-Hör man med konkurrenter och lantbrukare så stämmer denna siffra ganska väl, fortsätter Nicklas. Visst finns det regioner där avkastningen varit bättre, men generellt är skördarna långt sämre i år.

Inte heller kvalitetsmässigt har det varit någon jubelfest.
– Maltkornet håller höga proteinhalter, vilket givetvis är dåligt, förutom när det är fråga om Whiskeymaltkorn som gärna får hålla högre proteinhalt, så i det fallet ser det bra ut.

-Vi har dock haft väldigt lite skalskador på just maltkornet, jämfört med förra året, vilket kan bero på en mängd olika parametrar. Min gissning är att vi har haft en väldig stabil och torr väderlek, vilket inte frestar skalet som ett år då det är stora väderomslag. Sen kan det såklart också bero på kärnstorlek – får vi stora kärnor, kan det innebära att de spricker och vi får sämre skal.

När det gäller veteskörden som kommit in har man sett höga rymdvikter och en stor variation på protein – men genomsnittet har ändå varit något lägre än i fjol. Falltalet har inte varit några problem. Havreskörden håller låga rymdvikter.

Arbetet under skörden har på ett sätt varit lättare, eftersom det inte kommit in sådana mängder (något som givetvis är mycket tråkigt, menar Nicklas). Men samtidigt gäller det att hålla tungan rätt i mun när det är mindre kvantiteter och fler skilda kvaliteter.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: