Täby Stall och Foder firar 25-årsjubileum

Kjell Olsson har drivit Täby Stall och Foder sedan 1996. Det betyder att det i år är 25 årsjubileum. Har man varit med så länge, betyder det att man fattat galoppen, man har förstått hur en verksamhet växer och tillfredsställer sina kunder. Bara så blir man kvar. Under alla år har han haft ett nära samarbete med Svenska Foder som återförsäljare av Svenska Foders produktsortiment. Det har varit en långvarig relation som varit fin ur bådas perspektiv. Kjells Täby Stall och Foder är en kompetent och engagerade återförsäljare med ett stort kundnät där han åtnjuter ett stort förtroende. Denna dimension har varit otroligt viktig även för Svenska Foders verksamhet – det nära samarbetet med återförsäljare som känner sina kunder väl.

Det kommer kanske inte som någon överraskning att Kjell har ett förflutet inom galoppsporten, med tanke på att han började sin verksamhet inne på Täby Galoppbana – Skandinaviens största galoppbana – belägen i Täby kommun norr om Stockholm. Han har haft en lång karriär inom galoppsporten, bland annat som ledande amatörryttare 1976 med nio segrar och delad champion, 1967.

– Jag är uppväxt i Täby, berättar Kjell. 1960 invigdes Täby Galoppbana av Gustaf VI Adolf, och det var en stor händelse. Eftersom jag alltid varit intresserad av djur föll det sig naturligt att jag och en kompis cyklade ut till Galoppbanan och frågade om vi fick hjälpa till i stallarna. Det fick vi. Det var flera tränare som sökte nytt folk till stallarna.

– Till en början handlade mest om att rida i paddock och jag var ju helt oskolad, och det var någon som rådde mig att ta riktiga ridlektioner. Men det blev bara en lektion.

– Jag glömmer det aldrig, skrattar Kjell. Jag fick rida ett halvblod, som hette Diana. Men att cirkla runt i ett ridhus var inte min melodi. Så jag fortsatte att jobba på Täby för tränare som George Eriksson och Axel Thorngren (jr), som jag hjälpte – och som betalning fick jag ridlektioner.

Kjell började tävla 1963–64 och vann 50 segrar under sina år och fick även rida utomlands i världscupen.

Tjusas av den levande kraften

På frågan vad det var som attraherade med galoppsporten, svarar han tveklöst:

– Farten, helt klart, den levande kraften

i djuret. Galopp är hästsportens formel 1. Man blåser fram i 60–65 km/h.

När den aktiva perioden gick mot sitt slut arbetade han på en konstbevattningsfirma som hade mycket uppdrag på Täby Galopp.

– Men 1980 värvades jag av dåvarande ordförande i Galoppförbundet, Alf Landvik, till ban- och anläggningschef, berättar Kjell.

Kjell startar Täby Stall och Foder

Efter åren som banansvarig startade han företaget Täby Stall och Foder, som han alltså fortfarande driver.

– Min dåvarande sambo hade startat upp en liten foderverksamhet hemma på vår gård, och jag visste väl inte riktigt vad jag skulle hålla på med. Men jag hade en kompis som tyckte att jag skulle starta upp en verksamhet inne på Galoppområdet. Det fanns ingen lokal som var tillgänglig men 1996 hittade jag en lite bit mark som jag fick arrendera och där byggde jag sedan upp min verksamhet, Täby Stall och Foder.

– Vi gav en väldigt bra närservice till alla tränare på plats, vi såg till så att de fick vad de ville ha och logistiken blev så mycket enklare för dem, säger Kjell.

– Det var såklart en jättebra lösning för både dem och för oss, fortsätter han. Men jag har märkt nu när vi flyttat på oss att det också var lite hämmande för vår försäljning.

För 5 år sedan stängde man Galoppbanan i Täby och den har nu flyttat ut till nybyggda lokaler och banor Upplands Bro.

– Då fick vi en förfrågan att flytta hit där vi är idag, till Rörby Gård i Angarn, Vallentuna – en plats som drivs av företaget Wasatornet. Här ville man bygga upp en verksamhet med både träningsmöjligheter och stallplatser för galoppörer och ridhästar. Detta utvecklas hela tiden.

– Visst var det lite vemodigt att flytta ifrån sina gamla lokaler på Täby Galoppbana, säger Kjell. Men det vändes snabbt. Här fick vi en totalrenoverad byggnad, där vi kunde bestämma hur vi själva ville att det skulle se ut. Det är ett hästrikt område vi flyttat till. Men det var också mer tillgängligt för allmänheten. Jag tror vi inte har fått alla kunder vi kunde fått, på Galoppbanan, eftersom många nog trodde att det bara tillhörde området och att man inte ville köra in och handla där.

– Här är det i stället väldigt tillgängligt, det ligger bra och folk kommer gärna hit och handlar allt möjligt, fortsätter han.

Fint samarbete med Svenska Foder

Ja, det blev ett lyft att flytta verksamheten hit till Vallentuna. Omsättningen ökade markant och har ökat sen han kom hit för fem år sedan. Hönsfoder- och jordförsäljningen har verkligen blomstrat. Och Täby Stall och Foder har ett grundmurat kvalitetsrykte när det gäller foder – framför allt hästfoder, men också smådjursfoder, såklart.

– Vi började vårt samarbete med Svenska Foder direkt när vi startade, och vi har haft en bra relation sedan dess. Hippo är ett kvalitetsfoder, men ni har ju även andra fina produkter som passar in i vårt sortiment och på vår marknad här, som gör att det blir en smidig hantering för oss.

Det finns en sak som Täby Stall och Foder var först med, enligt Kjell – och det är att man kan köra in under tak när man ska köpa sina varor.

– Vi är en av få hästfoderbutiker med drive in och jag vågar påstå att vi var den allra första som startade med det. Jag ville ha en sådan lösning när vi byggde på Täby Galoppbana – där du enkelt kör in bilen i hallen och får fodersäckarna burna in i bilen och du slipper stå och lasta i snö- och regnoväder. Den lösningen tog jag även med mig hit till Vallentuna.

Framtiden ser ljus ut

Vad händer i framtiden då? Kjell är entreprenören som gillar att arbeta, men han har hjälp av Katta som arbetat i företaget i flera år.

– Jag har inga direkta hobbys och jag har alltid trivts med att arbeta mycket och möta kunderna och fixa så att de blir riktigt nöjda, säger Kjell. Vår valuta är ju vår service, och det vågar jag påstå att det får våra kunder gott om.

– Jag ser fram emot att se detta område växa ytterligare och bli ett välkänt hästcentrum dit mänskor kommer för de är intresserade och vill ge det bästa till sina djur. Jag märker att folk har blivit mer och mer intresserade av att bo på platser där de kan trivas, och där de får en större livskvalitet. Med detta nyfunna intresse kommer en verksamhet som vår att vara helt rätt även i framtiden. Det ser jag fram emot att få följa, avslutar Kjell.


Kategorier i: , ,