Utsädesodling ger spets i odlingen

Att odla utsäde kan utifrån tyckas mest vara en hantering av regler för växtföljd, avstånd från andra fält, fältbesiktningar, se till att särhålla och hålla rent i sin verksamhet. Det är märkligt att när man formulerar det i ord som regelverk och noggrannhet så blir det negativt laddat. Men i själva verket handlar det bara om att ta sin odling på allvar och skapa bästa möjliga resultat. När man formulerar det på det viset, finns det bara positiva konnotationer till utsädesodling – något som Henrik Egelstig som bedriver växtodling i Östergötland, kan intyga.

Det är 11 år sedan Henrik Egelstig köpte sin farfars föräldrahem – Egelsta Norrgård – av sin pappas kusiner Håkan och Urban, och kom in i utsädesodlingens värld. Denna tid blev hektisk för Henrik, då 27 år, eftersom köpet även påskyndade generationsskiftet för föräldragården Alkarp.

-Vi blev klara med generationsskiftet 2010 på Alkarp, och 2011 tog jag över driften av Egelsta Norrgård, säger Henrik. Plötsligt var jag ansvarig för 200 hektar mark och skulle förvalta det på bästa sätt. Jag hade visserligen god hjälp av de gamla ägarna, som fortfarande är inblandade i gården. Men det är klart att det var en rätt tuff start med att betala räntor och samtidigt prestera så att jag kunde fortsätta.

Samtidigt var det en alltför bra möjlighet för att inte gripa tag i, fortsätter han. Det var en bra gård, attraktiv mark – marken är bättre arronderad och håller bättre kvalitet generellt.

Jag såg en bra potential i verksamheten, och det var även nödvändigt för att verkligen kunna steget och helt jobba hemma med lantbruket.

Utsädesodling på köpet

Det var också nu som han fick frågan om han ville fortsätta med utsädesodlingen.

-Det var de gamla ägarna som hade haft utsädesodling, och de hade haft kontakt med Thomas Wahlström på Svenska Foder (tidigare säljchef i området), säger Henrik. Nu frågade han om jag ville fortsätta. Jag hade ju ingen tidigare erfarenhet av det. Men jag såg det som en spännande utmaning. Dessutom fick jag god hjälp från mina mentorer i pappas kusiner.

-Att jag satsade vidare har jag inte ångrat, fortsätter han. Idag odlas utsäde på cirka 100 hektar av den mark Henrik Egelstig brukar.

God överblick på sin odling

Vad innebär det då för Henrik att odla utsäde?

-Att skapa en sund och bra produkt, ställer krav på att man känner sin mark, konstaterar Henrik. Jag har märkt att jag går mycket mer i fält sedan jag började med utsädesodlingen, vilket gör att jag fått en bättre överblick över min mark. Det är en kännedom om sin odling som gör en mer trygg då man ska fatta beslut som levererar de resultat man strävar efter.

-Det handlar också om att man har en blick utifrån på sig, fortsätter han. Det gör att man vill göra sitt allra yttersta för att skapa kvalitet. Det handlar självklart också om att det visar sig i plånboken, men det är också något av en prestige. Man vill inte göra dålig ifrån sig. Att få testa nyheter är också en bidragande orsak till att det blir sporrande att vara utsädesodlare.

-Jag fick ju t.ex. först med att odla Informer, något som var roligt eftersom den gick så bra och var så trevlig att odla, säger Henrik. Den tog jag sen in i min egen spannmålsodling, av just den anledningen. Jag har också provat på ett sexradskorn som alla då sa inte var en bra odling, men där jag hämtade hem 7 ton det året som jag odlade det. Det sporrar mig i mitt dagliga arbete och ger en varierad odling, där man verkligen ser vinsterna med en god växtföljd.

God kommunikation viktigt

En annan viktig parameter är kommunikationen med Svenska Foder. Både på ett rent professionellt plan, men även mänskligt.

-Min uppgift är att odla, skörda, lagra och sedan leverera varan till bästa kvalitet i Svenska Foders val. Det är ett bra upplägg som känns helt naturligt. Jag har mycket fin kontakt med Henrik Fält som är produktionschef Utsäde och utgår från Kinne-Kleva i Västergötland. Det är en väldigt enkel kommunikation där det finns stor förståelse för varandras uppgifter. Henrik ringer och berättar när han vill ha det korn jag odlat, t.ex och så kommer de och hämtar det. Är det problem med något, löser vi det ihop.

-Jag har också en väldigt god relation med Gustaf Larsson, Säljchef Växt Öst i Svenska Foder, där vi tillsammans diskuterar vad som ska odlas under kommande år. Jag får såklart berätta vad jag har för växtföljd och vad som kan passa in. Men sista beslutet har Svenska Foder för att man ska kunna ta fram nya sorter i tillräcklig mängd.

-Det är aldrig några problem att få tag i Gustaf och diskuterar någon akut fråga, eller mer långsiktiga spörsmål, säger Henrik. Han är bara ett telefonsamtal bort. Att han dessutom är en positiv och rolig person, det skadar ju inte!

En god lagring är a och o

När man skördat sin utsädesodling är det viktigt att hålla koll på den lagrade varan. Hanteringen av varan tar inte slut förrän den lämnar gården.

Jag vet att det gör skillnad i slutänden, hur noggrann jag är. Utsädestillägget ger en bra timlön för de extra timmar du lägger extra på din utsädesodling. 

-Lagringen innebär att jag måste se till så att saker och ting inte växer och förstör mina avanser för odlingen. Om jag skördat utsädesodlingen när det är trettio grader varmt, måste jag se till att få ner värmen – och därefter hålla koll så att det inte snabbt händer något med varan som jag ska ha betalt för. Så länge det är under mina tak, har jag ansvar. Något som underlättat min hantering av utsädesråvara är att jag 2020 investerade i en ny torksilo. Det gav mig större möjligheter att hantera foderråvaran på ett enklare sätt och därigenom frigöra kapacitet i den konventionella torken till min utsädesråvara.

Utsädesodlingen är enligt Henrik Egelstig ett bra sätt att fortsätta att hålla sig på tå och utmana sig själv.


Taggar: ,

Kategorier i: , ,