Värmen – den stora utmanaren

Värme är en utmaning för en mjölkproducent. Det lönar sig att skydda sina kor och arbeta förebyggande. När mjölkavkastningen är hög, blir mjölkkorna desto känsligare för höga temperaturer – både i luften och på foderbordet. Om man vill att korna ska bibehålla sitt foderintag och produktion måste man hjälpa korna på traven. Marcus Hoff på Önnestadsgymnasiet är väl påläst om den påverkan som värmen har på mjölkkorna och deras produktion.

Önnestadsgymnasiet är för tillfälligt väldigt lugnt. Många av eleverna är på praktik, men för Marcus Hoff som både är driftsledare och instruktör på skolan innebär det ingen skillnad för produktionen i mjölkstallet. Jobbet ska planeras och göras oavsett om utbildningen står på schemat. Skolan har haft ett uppsving de senaste åren, man har haft väldigt mycket sökande. Dock är det fler och fler som inte har en grundläggande erfarenhet inom den gröna näringen.

-Samtidigt som det ställer högre krav på oss som är instruktörer, är det också en rolig och spännande förändring, säger Marcus. Jag kan inte ta förgivet vissa saker, utan måste vara tydlig när jag berättar hur saker och ting fungerar – eftersom krasst nog kan det vara någon som inte alls har någon erfarenhet.

-Tidigare var man ju på sätt och vis uppfödd med yrket, fortsätter han. Idag ser det inte ut så, i alla fall inte i ansökningarna. Det kan vara någon som sökt till djursjukvård initialt och mest tänkt arbeta med smådjur, men så upptäcker de något annat när de gör praktik här – och byter spår.

Upptagningsområdet för skolan är självklart i närområdet framförallt, och resten av Skåne – men sträcker sig upp mot både Kalmar och Blekinge.

Värmen börjar komma
Då vi besöker Marcus, alldeles i början av maj, har värmen börjat komma. Det fortfarande inte hett. Men det har närmat sig 10 grader. Några av de 80 korna som finns på Önnestadsgymnasiet går makligt runt i hagen och ser ut att trivas med tillvaron. De är mycket nyfikna på vad vi har för oss när vi försöker hitta lämpliga individer att fotografera.

-Just nu är det riktigt bra väder, konstaterar Marcus. Inte jättevarmt, men inte heller för kallt. Men det dröjer inte länge tills värmen börjar påverka korna.

Foderintaget är en av de första sakerna som kor trappar ner på, när det blir för varmt. De äter helt enkelt mindre, vilket påverkar mjölkens fett- och proteinhalt. Dessutom minskar aktiviteten och det kan ibland vara svårt att upptäcka när de brunstar.

-Men vi har ett system med aktivitetsmätare, som läser av korna på ett mycket effektivt sätt, så att vi inte missar en brunst, berättar Marcus. Det är väldigt viktigt – så att vi får med oss alla parametrarna för en god produktion.

Management kring värme viktig del av arbetet
Önnestadsgymnasiets lösdriftstall har gardiner som väggar och de är nästa alltid helt öppna på sommaren, vilket gör att luftgenomströmningen i stallet svalkar. Korna får under sommaren välja om de vill vara ute eller inne. Under de riktigt varma sommardagarna väljer korna oftast att gå ut efter mjölkning och dricka vatten från ett utomhuskar som Önnestadsgymnasiet har.

-Sen går de gärna in igen, skrattar han. Istället tillbringar de hellre natten utomhus. Sinkorna tar vi alltid in i tid på sommaren, innan de ska kalva, så att de exponeras så lite som möjligt för värmen. Det handlar om rent management.

Mixen till korna består av halm, spannmåls-kross och Svenska Foders Soja Balans, som är ett bra val när behovet av AAT är extra stort: till exempel när mjölkproduktionen är hög. Dessutom har man HP-massa på vintern och gräs och majsensilage.

-Vi har mellan 40-50 % majsensilage i mixen, berättar Marcus. Vi tycker att majsen är stabilare i foderstaten, och det är en bas för oss. Med majsen tar man en skörd, vilket inte gör det lika känsligt som gräset – och vi gillar när vi håller en jämn produktion. Det mår även korna bättre av.

FreshFoss en enkel problemlösare
När det gäller just foderbiten har Önnestadsgymnasiet fastnat för FreshFoss Premium, som de haft i några år. Freshfoss Premium motverkar varmgång och bibehåller hygiensk kvalitet och näringsvärde på mixen. Det är en produkt som består av en blandning av torra salter från organiska syror som förlänger tiden tills den färdiga mixen tar värme. På så vis kan fodermixens näringsvärde bibehållas.

-Vi har använt i rad olika produkter genom åren, men det är först med FreshFoss Premium som vi blivit riktigt nöjda, konstaterar Marcus. Det är mycket trevligare att jobba med istället för en syra. Vi har ibland olika personal här, och studenter, och det kändes aldrig riktigt säkert att syssla med syrorna ur ett arbetsmiljöperspektiv.

-Det blir alltid lite kvar i blandaren, och när det då är varmt ute, blir det ofelbart varmgång. Det vill vi ju verkligen undvika, eftersom varmgångsfoder kostar i produktion. Korna äter inte. Då är ju FreshFoss Premium väl investerade pengar.

Att mixen blir varm är ett tydligt tecken på en oönskad tillväxt av jäst- och mögelsvampar. Det gör att den mest lättillgängliga näringen förbrukas. Dessutom, som Marcus mycket riktigt påpekar kan fodermixens smaklighet försämras.

Varmgång påverkar resultat och djurhälsa
Varmgång upptäcker man genom att fodret känns lite varmt några timmar efter utfodringen. Filip Nilsson, som är produktchef i Svenska Foder för ensileringsprodukterna, där FreshFoss ingår säger:

-Om man känner att fodret på foderbordet känns varmt innan nästa utfodring, är min rekommendation att man tillsätter en stabiliserande tillsats som FreshFoss Premium. Det betyder mycket för både djurens hälsa och näringen i fodret. På sommaren brukar det räcka med några timmar innan det går värme i fodret. Om man har foderblandningar som blandas mer sällan, till exempel till sinkor eller ungdjur, är det extra viktigt att använda FreshFoss för att fodret ska hålla sig fräscht hela tiden, menar Filip.

Marcus Hoff är också nöjd med hur bra produkten blandar sig med resten av mixen.

-FreshFoss Premium kommer i pulverform och jag tycker att det blandar upp sig bättre än något annat i mixen. När vi blandar kornas mix på eftermiddagen tillsätter vi cirka 2 kg FreshFoss per ton foder. Är det varmare under en längre tid ökar vi andelen och det har fungerat mycket bra.


Taggar: ,

Kategorier i: , ,