Search
Close this search box.

.

.

Effekten av herbicider i höstvete är avgörande

Höstvete som kommer upp på åker.

Här nedan kan du se en uppställning på doseringar som har bred effekt på de flesta örtogräs och det är sällan nödvändigt att göra några uppföljande sprutningar mot örtogräs senare. I höstkornet kan man bara använda Hussar Plus OD och bara 0,05 l/ha mot gräsogräs. Flera av produkterna har också begränsningar i rågvete och höstråg. Läs alltid etiketten före användning.

Uppföljning i örtogräs görs med 0,5-1,0 l/ha Zypar eller 7-10 gr./ha Nuance+0,2-0,3 l/ha Starane 333 HL+0,1 l/ha Herbinass.

I vårkornet är standardrekommendationen Zypar eller en blandning av Nuance och Starane 333HL. Vid gräsogräs använder vi Hussar Plus OD och är problemet tistel stöttas behandlingen ovan med MCPA 750 eller Ariane S.

Nya svampmedel

Det är efterhand många svampmedel att välja mellan. Till höstvete har det kommit 2 nya produkter med samma aktiva ämnen som är intressanta. Revystar XL (100 g/l Revysol (Triazol)+50 g/l Xemium (SDHI) och Revytrex (67 g/l Revysol (Triazol)+67 g/l Xemium (SDHI). I Växtskyddscentralens effektschema har båda produkterna fått samma karaktär för effekt på olika svampsjukdomar. I försöken har det inte varit skillnad på effekterna av de nya medlen och Ascra Xpro.         

Svenska Foder kommer att rekommendera användning av Revytrex och Ascra Xpro i huvudsprutningen (T2-T3). Det viktigaste är att växla mellan produkterna med olika aktiva ämnen för att motverka resistens.

Behandling av Höstvete med Revytrex

T1: 0,15 l Talius+0,3 Folicur Xpert (mjöldagg/gulrost) eller 0,4 l Folicur Xpert (gulrost)

T2: 0,75 Revytrex

T3: 0,4 l Ascra Xpro+0,2 Comet Pro

Behandling av höstvete utan Revytrex

T1: 0,15 l Talius+ 0,25 l Comet (mjöldagg/gulrost) eller 0,25 l Comet pro (gulrost)

T2: 0,75 l Ascra Xpro

T3: 0,5 l Folicur Xpert

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: