Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Förbättra effekt och minimera avdrift

Få bättre effekt och minimera risken för avdrift av jordherbicider, i synnerhet Prosulfocarbmedel.

Rester av prosulfocarb har i ett fåtal fall återfunnits i annan gröda. Prosulfocarb är en aktiv substans som framförallt används som en herbicid i spannmål, potatis och frögräs. I Sverige finns idag 6 stycken herbicider registrerade där prosulfocarb ingår som aktiv substans: Boxer®, Purelo®, Roxy/PRO-opti*, Jura®* och Linati®. Mot bakgrund av detta är det av yttersta vikt att tänka på sprutteknik vid användning av prosulfocarbprodukter för att få optimal effekt av produkt och undvika avdrift.

*Registrerade varumärken: Globachem NV: Roxy® 800 EC; PRO-opti; Jura®

Här är något du kan tänka på:


Munstycke
Använd grov duschkvalitet för att minska avdrift. Minimum 75 % avdriftsreducerande munstycke är ett krav. Använd gärna 90 % avdriftsreduktion. Munstycken ISO 025, ISO 03 och ISO 04 är ett bra val.

Sprutning
Kör långsamt: max 6-8 km/h. Använd låg bomhöjd: max 50 cm. Använd stor mängd vatten: minst 200 liter/ha. Sänk hastigheten ytterligare vid körning i kanten av fältet.

Temperatur
Användning får endast ske vid temperaturer under 15°C.

Vind
Max 3 m/s. Håll koll på vindriktningen!

Fukt
Spruta när luftfuktigheten är hög. Markytan ska vara lätt fuktig

Optimal spruttidpunkt
På kvällen efter solnedgång. Spridning skall utföras mellan klockan 18.00–03.00.

Väder
Svalt väder (max 15°C), gärna molnigt och eventuellt lätt regn. (Kraftig nederbörd, torrt, varmt, blåsigt väder eller nattfrost är inte bra).

Var uppmärksam på
Produkten får inte spridas närmare än 500 meter från kommersiella odlingar som ska skördas samma höst och som har ätliga delar ovan jord avsedda för humankonsumtion. Överväg om du kan vänta med att spruta till efter att frukter och grönsaker har skördats. Prata med fruktodlaren och grönsaksodlaren om den bästa spruttidpunkten.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: