Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Optivall Perfekt är perfekt för Andreas och Lovisa

Andreas Folkesson driver tillsammans med sin fru Lovisa en rationell mjölkdrift för 165 kor i Östra Sörby på Öland. Produktionen går mycket bra: djuren producerar 37 liter mjölk per ko och dag med en fetthalt på 4,3 och 3,5 i protein. Men för att få denna produktion måste de ha en hög proteinhalt i grovfodret. Därför odlar Andreas Optivall Perfekt.

– Vi har valt att inte ha något koncentrat i vår utfodring, säger Andreas. Därför behöver vi mycket protein för att få en så hög avkastning som möjligt. Då är Optivall Perfekt en bra vallblandning som kombinerar rösvingeln Karolina för ett bredare skördefönster och en hög baljväxtandel med lusern.

Den odlingsmark Andreas förfogar över är till stor del en vattenhållande jord – morän med lera i botten. För att få rätt ekonomi och balans i fodret kör de ett 4-skördesystem. Vallodling består av 95 hektar av de 150 hektar som de odlar på gården. Majs odlar de på 26 hektar.

– Vi blandar två vallskördar för att hålla en jämn nivå på fodret över hela året, plus majsensilage. Avkastningen på odlingen måste omvandlas till resultat i stallet – det är därför vi är väldigt noggranna med vallskördens kvalitet.

Fakta

Östra Sörby på Öland

Antal djur: 165 mjölkkor
Ras: Holstein
Avkastning: 37 liter/ko och dag, 4,3 fett och 3,5 i protein
Mjölksystem: Lely med fri kotrafik

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: