Search
Close this search box.

.

.

Risken är att inte sprida risken

Spannmålsmarknaden är het, i skrivande stund, men lika het som den är, lika sval kan den snabbt förvandlas till. Vad gör man då? Victor Ebel, spannmålsansvarig i Svenska Foder tycker att du tidigt ska fundera på avsättningen.

-Världsmarknaden är alltid osäker, men så här osäker som den är just i år har ju påverkat och påverkar oss hela tiden just nu, och det är därför vi ser de exceptionellt höga priserna just nu, berättar Victor Ebel. I fjol tyckte vi att vi hade bra priser. I år verkar taket ha gått ur. Det är ju väldigt positivt, såklart. Men det där kan vända på en femöring – väldigt kvickt. Våra säljare går därför tidigt ut och diskuterar våra kontraktstyper, mest för att vi vill att du som odlare kvickt ska ta ett grepp om din ekonomi och hitta en modell som passar den verksamhet du bedriver.

Svenska Foder har fyra olika kontraktstyper: odlingskontrakt,
inlagringskontrakt, fastpriskontrakt och fastpriskontrakt med prisgaranti.

-Vi har ju odlingskontrakt som har vissa tillägg, och de ska man självklart inte gå miste om, fortsätter Victor. Men även med dessa tillägg, bör man sprida sina volymer vid olika tidpunkter och kontraktsformer. Det man egentligen ska räkna ut, är vilket resultat man är nöjd med när man gör bokslut.

-Du kan alltså med fördel dela upp din volym på tre olika kontrakt med olika förutsättningar, säger Victor. På så sätt får du en spridning på dina risker och fina möjligheter att nå ett riktigt bra resultat.

-Det handlar ju egentligen om en god planering som inte ställer till med några oförutsedda överraskningar, utan att för den delen ta bort det spännande i själva handeln.
-Skulle du ångra dig om du har tecknat ett odlingskontrakt, går det alltid att omvandla det till ett fastpriskontrakt. Det ger dig också en väldigt god flexibilitet och för att du ska kunna känna dig trygg i dina val och i en marknad som är väldigt omväxlande, för att uttrycka sig milt.

Victor Ebel
Spannmålsansvarig
victor.ebel@svenskafoder.se

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: