Search
Close this search box.

.

.

Vall – ett milt sagt omväxlande år

Det blev inte ett så dåligt vallår som många befarade i början av året. Något nytt 2018 blev det inte. Men ojämnheten i väderleken har ändå varit rejält utmanande – det ju det enda vi kan vara säkra på, att vi inte är säkra på vilket väder vi får. Säljarna Torbjörn Larsson,  Josefina Andersson och Anna Pettersson resonerade om vallåret såhär långt i sina respektive områden – vad som varit annorlunda, och vad som varit samma.

Torbjörn Larsson

(västra och sydvästra Östergötland, Norra delarna av Jönköpings län, delar av Närke)

 • I mitt område var väl förstaskörden i snitt hälften av vad den brukar vara, mellan 30-80% beroende på vilket område, såklart – sen väntade man in andraskörden så det blev lite längre tidsintervall mellan skördarna än vanligt. 
 • Tredjeskörden verkar överlag bli bra skörd och en del kommer säkert kunna slå en fjärdeskörd.
 • Där jag utgår ifrån har vi haft dubbelt så mycket nederbörd som vi brukar ha. Vi har fått 375 mm sedan midsommar. Vi fick ca 90 mm i juli och ca 260 mm i augusti. Det är ju rätt ordentligt.
 • Majsen ser ut att ge en riklig skörd. Oavsett om man sådde tidig eller sen majs så kommer det ge en fin skörd i år. I början av säsongen fick vi rätt mycket förfrågningar på våra ersättare Rosa Grönmix och Fiber Grönmix. Och en del kommer nog att använda dessa produkter för att dryga ut det egna ensilaget så länge behov finns. En annan trend som vi sett är att väldigt många beställer vallfrö för höstinsådd. 

Josefina Andersson

(Jönköpings län)

 • På flera platser i mitt område har vi fått mindre nederbörd. Det som är signifikativt är framförallt att det varit så ojämnt fördelat och att det har skiljt sig mycket på bara några kilometers avstånd. De lokala skillnaderna har varit märkbart stora.
 • Förstaskörden har generellt haft låga proteinnivåer, mycket socker och lättsmält fiber. Orsaken är den kalla våren och torkan i början av sommaren.
 • Andraskörden ser mer normal ut och tredjeskörden har jag inte sett några analyser på ännu, alltså har jag svårt att säga något om den.
 • Årets majs ser ut att ha klarat sig riktigt bra i sommar. Kommer säkert bli en kanonskörd hos många, vilket är väldigt kul.
 • Även om det varit ett utmanade år vädermässigt, får vi ändå konstatera att så dåligt som vi befarade att det skulle bli i början av sommaren blev det inte – och det är vi mycket tacksamma för!

Anna Pettersson

(Norra Östergötland och Sörmland)

 • Det har varit väldigt skiftande mängd ensilageskörd i mina områden att det är svårt att säga något generellt. Jag har områden, där deras förstaskörd var riktigt bra jämfört med 2022, men även områden där första skörden varit nästan obefintlig.
 • Nederbörden som sedan kom har hjälpt återväxten hos flera lantbrukare som ser ut att få riktigt fin tredje skörd och för vissa även en fin fjärdeskörd.
 • Några av de ekologiska lantbrukare som jag talar med har generellt haft en mycket sämre skörd och ett tufft år. De får inte använda samma gödselmedel som konventionella lantbrukare, vilket kan vara en av anledningarna i kombination med detta års väder, såklart.
 • En del lantbrukare kommer fortsätta dryga ut sitt grovfoder med Rosa Grönmix eller Fiber Grönmix under året för att spara grovfoder samt kunna bygga upp lager, för att inte stå helt tomma på grovfoder inför nästkommande år. Vi kommer säkert kunna se fler år med tuffa väderförhållanden framöver. 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: