Search
Close this search box.

.

.

Växtodlingsbrev nr 9/2019

Våra sortrekommendationer

Ett högt stabilt utbyte är en förutsättning för att uppnå det bästa möjliga resultatet i din verksamhet. I detta växtodlingsbrev presenterar vi Svenska Foders rekommendationer till ditt sortval. Kanske Sveriges starkaste sortiment – och du hittar garanterat en sort eller flera sorter som passar din odling.

Höstraps

Alasco – Hybrid

Nya höstrapshybriden som kombinerar resistens mot klumprot, drösning och phoma. Alasco har ett robust växtsätt med god vinterhärdighet och stjälkstyrka. Dessutom en kraftig hösttill- växt vilket ger goda förutsättningar för sen sådd.

Dariot – Hybrid

Normal till sen sådd genom snabb höstutveckling. Medelhög med god stjälkstyrka. Utmärkt för olika jordtyper. Medelsen mognad och innehar phoma- och drösningsresistens.

DK Exception – Hybrid

Vinnare av rapsmästaren 2016. Hög avkastningspotential, kortare stjälk och en mycket god stjälkstyrka. Höstens kompakta och lugna växtsätt gör DK Exception lämplig för normal till tidig sådd. Innehar phoma- och drösningsresistens.

DK Explicit – Hybrid

Stabil och robust med mycket hög skörd vid olika klimat- och odlingsförhållande. Lämpar sig väl för tidig sådd tack vare sin ringa tendens att sträcka sig före invintring. God resistens mot drösning i samband med mognaden.

ES Alegria – Linje

Frisk linjesort som kombinerar en hög råfettskörd med tidig mognad och god vinterhärdighet. Med utmärkt phomaresistens.

Mercedes – Hybrid

Höstrapshybrid som utmärker sig för sin höga råfetthalt och jämna råfettskörd. Robust genetik gör Mercedes väl lämpad för tuffa vinterförhållanden och som med en stark höstutveckling bäddar för normal till sen sådd. Dess goda vinterhärdighet i kombination med en sen återväxt på våren minskar risken för frostskador. Medellängd på stjälken, god stjälkstyrka och medeltidig mognad.

PR44D06 – Dvärghybrid

Dvärgsort med hög oljehalt som ger hög skörd tidigt på hösten. Fungerar bra från tidig till normal såtid och är vårt huvudalternativ vid tidig sådd. Visar ringa tendens till förväxning före invintring och har mycket god vinterhärdighet. Håller nere tillväxtpunkten på hösten vilket även minskar risken för viltskador.

Arrivée höstrybs – Linje

Arrivée är en gröda som med fördel odlas längre norrut genom sin goda övervintringsförmåga och låga tillväxtpunkt. Andra fördelar är tidigare blomning = mindre risk för angrepp av rapsbagge, hög drösfasthet, tidig skörd och mindre viltskador.

Läs mer om våra höstrapssorter här>>>

Höstvete

Bild på vårvetet WPB SkyeEllvis – Kvarnvete

Kvalitetsvete med mycket goda odlings- och bakningsegenskaper. Väl anpassad till våra nordiska förhållande. God falltalsstabilitet och mycket låga fältgroningsskador.

Etana – Kvarnvete

Brödvete med hög stabil avkastning i kombination med god sjukdomsprofil och hög motståndskraft mot gulrost. Goda bakningsegenskaper. Hög tusenkorn- och rymdvikt. Goda stråegenskaper och hög vinterhärdighet.

RGT Reform – Kvarnvete

Kvalitetsvete med hög skörd. Vinterhärdig med ett högt stabilt falltal, brett resistenspaket mot fusarium, bladseptoria, mjöldagg och brunrost.

Praktik – Kvarnvete

Vinterhärdigt kvalitetsvete med en tidig mognad, som ger en gynnsam förfrukt vid höstrapssådd. Praktik har också ett stabilt falltal, god kärnkvalitet och utmärkta bakningsegenskaper. Ett säkert val under våra nordliga förhållande.

Mariboss – Foder

Högavkastande foder och etanolvete med utmärkt vinterhärdighet. God bestockningsförmåga, unik resistens mot gulrost och sen mognad. Påvisat hög kväveeffektivitet, vilket ger ett lägre kvävebehov.

Torp – Foder

Fodervete med hög avkastning även på lättare jordar. Medeltidig mognad. God sjukdomsresistens, särskilt mot septoria och mjöldagg. Kort med god stråstyrka.

Informer – Foder

Kärnfyllare som främst bygger sin avkastning genom en hög tusenkornvikt. Bestockningsbenägenhet något under medel med en god kärnsättning i de enskilda axen.

Julius – Kvarnvete

Julius är ett högavkastande och stabilt kvarnvete med bra kvalitet. Sorten är vinterhärdig, frisk och mognar medeltidigt. Julius har hög rymdvikt, högt och stabilt falltal.

Stava – Kvarnvete

Brödvete för alla höstveteodlande områden. Utmärkt resistens mot mjöldagg och rost. Något högre tolerans mot vanlig stinksot och dvärgstinksot än övriga sorter. Stava är en mycket vinterhärdig sort som har avkastning i nivå med Kosack. Den har ett förhållandevis långt strå och god kärnkvalitet.

Stinger – Foder

Ett högavkastande höstvete med hög, stabil avkastning och en medelsen mognad. Utmärker sig med ett långt strå och bibehållen stråstyrka. Har en bra kärnkvalitet och hög rymdvikt samt god sjukdomsprofil.

Läs mer om våra höstvetesorter här>>>

Höstkorn

Bild på utsädet maltkorn IrinaFrigg – 2-rads korn

2-rads foderkorn med hög skörd, god kärnkvalitet och god vinterhärdighet under provningsåren. God sjukdomsprofil genom låga angrepp av kornrost.

Verity – 6-radskorn

Hög avkastning och mycket goda kärnegenskaper, hög rymd- och tusenkornvikt. Medelsen mognad. Långt strå, mycket god stråstyrka och låg tendens till stråbrytning.

Bazooka – 6-radshybridhöstkorn

Ett 6-rads hybridhöstkorn med mycket hög avkastningspotential och god rymdvikt. Genom sin tidiga mognad och sitt långa stabila strå finns en god och säker halmtillgång. Den höga stärkelsehalten borgar dessutom för ett högt fodervärde.

Läs mer om våra höstkornsorter här>>>

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: