Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Se möjligheterna i fält och utmana dig själv mot nya höjder!

Johannes Lübeck, Produktchef Växtskydd i Svenska Foder, uppmana dig att se möjligheterna i ordentligt tänka igenom din växtskyddsstrategi efter rådande förutsättningar – det räcker inte att göra som man brukar göra. Endast så skapar du en god odlingsekonomi.

I skrivande stund ser vintervilande höstgrödor på många håll fina ut och avsalupriserna är historiskt sett höga. För kostnader på insatsvaror såsom gödning har vi inte upplevt på flera årtionden i spåren av pandemin. För växtskydd ser vi också ökade kostnader om än mer måttliga. Varje insats blir med dessa förutsättningar än viktigare för möjligheten till att uppnå en hög skörd och därmed en god odlingsekonomi på gården.

Det blir därmed också viktigare än någonsin att göra alla moment rätt (timing) utifrån detta resonemang. Att bara göra ”rutinen” som ifjol utifrån vinterns växtodlingsplanering lyfter inte dina skördar automatiskt. Aktivitet i fält med kloka insatser kommer skilja ”agnarna från vete” 2022. Våga därmed utmana dig själv och se möjligheten till kloka insatser vid flera tillfällen beroende på rådande situation, växtodlingsmässigt, längs med vägen för en god odlingsekonomi. Till din hjälp vill jag skicka med en enkel översikt som för varje växtodlare är självklar men som ibland är bra att plocka fram för att påminnas om möjligheterna i fält vid växtskyddsinsatser för att bygga en hög skörd utifrån potential och därmed en god odlingsekonomi.

Källa: Bayer Cropscience

Sekator Plus OD kompletterar Mateno Duo inför vårens uppföljning! I senaste Nytt och Nyttigt om Växtodling nämndes Mateno Duos inträde i höstas på många av våra fält. Inför våren kan vi konstatera att detta varit en mkt god lösning mot bl.a. ogräs såsom blåklint och spillraps, särskilt i kombinationen tillsammans med en avvägd dos Prosulfokarb efter den lokala förutsättningen. Det gör att vi kan på flera håll kan följa upp med en enklare lösning mot örtogräs i vår som Gold Pac Vår eller årets nyhet Sekator Plus OD. Med Sekator Plus OD som uppföljning till Mateno Duo, behöver vi inte panikartat ut på våren och jaga blåklintar som växer på under kalla förhållanden som gör det svårbekämpat totalt sett. De flesta blåklintarna är borta redan under hösten och de få som finns kvar kan vi betryggat plocka bort med Sekator Plus OD under våren till en ”vettig bonnapeng”.

Har sedan odlingslokalen mer svårbekämpade örtogräs lägger vi till en bra partner utifrån förutsättningarna. En bra partner i det perspektivet kan vara Pixxaro (Arylex+Fluroxipyr), MCPA eller Lancelot för att bara nämna några. Är dessutom fältet höstbehandlat enligt skolboken kan vi fokusera på uppföljande behandling i lugn och ro i vår, under troligtvis bättre förutsättningar med färre kompromisser mot vårgroende ogräs. Kanske i kombination med någon övrig viktig insats under tidig stråskjutning (T1). Vem minns inte fjolårets kalla vår som för många i Mellansverige var besvärlig… Till vänster ser ni vad vi kan förvänta oss för effekter vid kombinationen Mateno Duo med Prosulfokarb höst följt av Sekator Plus OD med vätmedel vår.

Vi ser alla framemot att en ny växtodlingssäsongen åter är på ingång/är igång. Ta kontakt med din Svenska Foder-säljare så får du bra hjälp med växtskyddsstrategi och support i ditt lokala område. Med hopp om ett gott växtodlingsår 2022!

[svf_personal personer=”15412″]

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: