Search
Close this search box.

.

.

Behovet av dyrt protein minskar – med ProtiSpar

Det tog 10 år att utveckla ProtiSpar, det som nu är en patenterad blandning av olika eteriska oljor. Resultaten med ProtiSpar vilar förutom på studier från laboratorium och universitet också på omfattande praktiska erfarenheter. 

ProtiSpar hämmar de bakterier i vommen som bryter ner protein, berättar Erika Nyström, produktchef Nötfoder. Produktionen av flyktiga fettsyror hämmas inte. Tack vare det kommer mer protein och intakta aminosyror från fodret passera vidare till tarmen där de bättre kommer kon till nytta. På så sätt minskar behovet av att utfodra, ofta dyrt, vomstabilt protein.

Två strategier med ProtiSpar

Det finns två strategier när man fodrar ProtiSpar. Antingen väljer du att öka mjölkproduktionen. Då fortsätter du med samma proteinnivå i foderstaten som tidigare samtidigt som du lägger till ProtiSpar. Då kan du förvänta dig en mjölkökning på mellan
1 och 3 kg.

– Den andra strategin går ut på att minska protein-utfodringen med motsvarande 0,5 kg proteinfoder, fortsätter Erika. Då kan du få en billigare foderstat med en bibehållen mjölkproduktion. Något som är viktigt att tänka på är att det måste finnas tillräckligt med lättlösligt protein i foderstaten vid en tillsats av ProtiSpar. Urean i mjölken får i utgångsläget alltså inte ligga för lågt.

Såväl försök som omfattande praktiska erfarenheter har visat att vi kan effektivisera proteinutnyttjande i vommen med en tillsats av ProtiSpar.

Deltamin Topp ProtiSpar

Deltamin Topp ProtiSpar är ett välbalanserat mineral-foder som passar de flesta typer av foderstater. Mineralfodret innehåller förutom ProtiSpar även tillsatt svavel samt en hög halt magnesium och vitaminer. Deltamin Topp ProtiSpar är tillåtet att användas inom ekologisk/ KRAV-produktion.

ProtiSpar i din kundmineral

Passar inte sammansättningen på Deltamin Topp ProtiSpar finns möjligheten att få ProtiSpar i ett specialframtaget mineralfoder som kompletterar just din foderstat. Prata med din säljare så får du hjälp att formulera rätt lösning.

Detta gör ProtiSpar

ProtiSpar hämmar de bakterier i vommen som bryter ner protein. Produktionen av flyktiga fettsyror hämmas inte. 

Tack vare det kommer mer protein och intakta aminosyror från fodret passera vidare till tarmen där de bättre kommer kon till nytta. På så sätt minskar behovet av att utfodra, ofta dyrt, vomstabilt protein.

Erika Nyström, Produktchef Nötfoder
erika.nystrom@svenskafoder.se

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: