Search
Close this search box.

.

.

ProtiSpar

Förbättra proteinutnyttjandet med ProtiSpar

ProtiSpar är en fodertillsats som hjälper kon att förbättra sitt proteinutnyttjande och sänker foderkostnaden. Till fördel både för kon, lantbrukaren och miljön.

ProtiSpar kan förbättra ekonomin genom att öka proteinutnyttjandet. Samtidigt spar det energi för kon eftersom hon inte behöver omvandla lika mycket ammonium i levern till urea. Detta ökar inte bara fodereffektiviteten utan minskar också avdunstningen av ammoniak från urin i ladugården, till fördel för miljön.

Filtrera
Filtrera
Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
1 2 3 4 5 6 7 8

"ProtiSpar hämmar de bakterier i vommen som bryter ner protein till ammoniak"

Erika Nyström, produktchef Nöt

2 strategier

Det finns två strategier när man fodrar ProtiSpar:

  1. I foderstater med låg nivå av vomstabilt protein (AAT) men överskott av lättillgängligt protein (PBV) kan man tillsätta ProtiSpar för att öka mjölkavkastningen. Detta tack vare att ProtiSpar hjälper kon att omvandla lättillgängligt protein till vomstabilt.
  2. Den andra strategin är att minska proteinutfodringen med motsvarande ca 0,5 kg proteinfoder. Då kan du få en billigare foderstat med en bibehållen mjölkproduktion. Något som är viktigt att tänka på är att energitillförseln alltid måste balanseras och att det måste finnas tillräckligt med lättlösligt protein i foderstaten vid en tillsats av ProtiSpar. Urean i mjölken får alltså inte ligga för lågt i utgångsläget.

Såväl försök som omfattande praktiska erfarenheter har visat att vi kan effektivisera proteinutnyttjande i vommen med en tillsats av ProtiSpar.

Detta gör ProtiSpar

  • Optimerar ekonomin i proteinförsörjningen
  • Ökar mängden aminosyror till tunntarmen
  • Minskar mängden ammonium i levern
  • Förbättrar fodereffektiviteten
  • Behåller god hälsa
  • Minskar utsläppen av ammoniak

ProtiSpar sparar på proteinfoder

ProtiSpar får mer protein och intakta aminosyror från fodret att passera vidare till tarmen där de bättre kommer kon till nytta. På så sätt minskar behovet av att utfodra, ofta dyrt, vomstabilt protein.

Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: