Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Erik Nordström tog hem ATG Hästarnas Mästare

rik-Nordström-tog-hem-ATG-Hästarnas-Mästare

Erik Nordström, hästtränare och ett stort löfte inom hästhoppning, vann årets ATG Hästarnas Mästare – en populär begivenhet som anordnas av Jägersro Galopp i Skåne i augusti. Hippo, Svenska Foders varumärke för hästfoder, var en av huvudsponsorerna för tävlingen på Jägerso och vi ville därför träffa talangen och höra lite om hur han tänker kring vinsten och framtiden för honom själv och hans hästtränarverksamhet. Vi besökte honom på det stall där han hyr in sin verksamhet som ligger i Fulltofta, strax utanför Hörby i Skåne.

Fulltoftanläggningen som ligger utanför Hörby i Skåne är en renodlad hästanläggning med tre stall, ridhus och utebana med fibersand och skrittmaskin. Härifrån driver Erik Nordström sin hästtränarverksamhet sedan snart 2 år tillbaka, med god hjälp av sin syster Sara. Det är smått överväldigande så långt han kommit, Erik Nordström – bara 22 år fyllda. Visserligen har han fötts in i en familj med ett stort intresse för hästar, med en pappa och mamma som varit väldigt aktiva inom ridsporten och en gudfar som heter Rolf-Göran Bengtsson (är namnet bekant?). Ändå dröjde det innan han gav sig in i hästhoppningen. Varför då?

Från klarhet till klarhet

-Jag var inte så intresserad, säger Erik lakoniskt. Jag höll mest på med fotboll under mina barndomsår. Det var först när Rolf-Göran vann EM-guld 2011 i Madrid som jag fick ett intresse. Jag tyckte inte det såg så svårt ut. Då började jag rida på en ponny som syrran då red.

Därifrån tog det snabbt fart. Då var han 10 år gammal. Idag driver han en hästtränarverksamhet och går från klarhet till klarhet i tävlingssammanhang. Det har gått väldigt fort för unge Nordström. Det är inspirerande att se – och framförallt höra – honom berätta om sin verksamhet. Det känns som att han är gjord för att hålla på med detta, och göra det bra.

Han är otroligt professionell, välformulerad kring sitt yrke. De som följer hans blogg i tidningen Ridsport kan läsa honom ta upp svåra ämnen som depression och självmord, vid sidan om hyllningar av sin systers viktiga roll i hans framgångar.

Läs Eriks blogg här!

Stort förtroende från ägarna

Men tillbaka till hästtränarjobbet:

-Just nu har vi 8 olika ägare till 8 hästar i träning, konstaterar Erik. Det är mycket arbete, inte bara med hästarna, utan lika mycket med det administrativa, och den kontakt som hästägarna förväntar sig få från verksamheten. Men det är mycket stimulerande och kul också! Och jag känner ett stort förtroende från ägarna, vilket är en stor ynnest.

Att sälja de hästar han utbildar kommer med jobbet. En del av jobbet som kanske inte är så rolig. Men Erik försöker ha en rationell synvinkel den delen av arbetet.

-Det är klart att det kan kännas tungt när man måste sälja en häst som man utbildat under 3 år och den gör bättre ifrån sig för varje tävling. Samtidigt är det jobbet jag tagit mig på att göra. Jag försöker istället se det som en morot att jobba ännu hårdare med hästar som är kvar i stallet. Att fokusera på uppgiften – och så påminner jag mig om att jag faktiskt har världens bästa jobb, eftersom jag får jobba med dessa djur.

Tidigare var det ganska otänkbart att en tjugonånting-åring skulle få förtroendet av hästägare att förvalta och träna hästar. Men det har förändrats. Idag har han flera kollegor som är i hans ålder som gör samma typ av arbete.

” Man ser inte längre att åldern skulle vara ett problem, utan värdesätter engagemang och den kommunikation vi erbjuder kring ägarnas hästar. Jag vill bygga långsiktiga relationer med mina hästägare, för att på så vis skapa en trygg och stabil verksamhet som också kan generera resultat i framtiden, som både hästägarna och jag kan dra nytta av. “

Nå, men hur var det nu med det där med ATG Hästarnas mästare?

-Det var rätt lustigt faktiskt, berättar Erik. Jag var på Westcoast-tävlingarna i Göteborg som ATG anordnar där man rider en sorts spelbara hopptävlingar i olika heat – en väldigt rolig tävlingsform och bra med prispengar. -I alla fall så skulle jag efter tävlingarna gå bort till ATG-tältet och hälsa på lite folk och där står Cissi Wallin och hon säger direkt när hon ser mig: ”Du ska vara med i Hästarnas mästare. Vi har ett avhopp.” Jag fick bara dagen på mig att fatta beslut om att vara med. Så jag tackade ja. Det ångar jag inte.

Det förstår man, med tanke på att han faktiskt gick och vann första gången han deltog.

ATG Hästarnas mästare är en tävling som hålls på Jägersro Center och som arrangeras av ATG och Jägersro ihop. Svenska Foder med varumärket Hippo har varit med och sponsrat evenemanget tidigare, och i år var man en av huvudsponsorerna för loppet. Tävlingen består av en trekamp där fyra ridsportprofiler kör ett travlopp, rider ett galopplopp och red en banhoppningsbana. I varje gren samlar de poäng och den som har mest poäng (suprise!) vinner. I årets tävling fanns följande personer med: Erik Nordström, banhoppning, Adrian Kolgjini, trav, Niklas Lovén, galopp och Johanna Lassnack, banhoppning.

-Jag fick testa på trav och galopp för första gången dagarna innan tävlingarna. Det var sjukt läskigt, det gick så fort och jag kände inte att jag hade kontroll över situationen. Men det var ändå peppande och spännande. Dessutom som har vi både Adrian och Niklas som är riktiga tuffingar, och som ju såklart hade varit roligt att slå. Men jag trodde ärligt talat inte att jag skulle ha någon chans.

Men det gick vägen! Inför en stor och entusiastisk publik.

-Det var en riktigt rolig tävling, ler Erik. Och visst hade lite flyt att jag vann banhoppningen före Adrian Kolgjini, bara för att han rev det absolut sista hindret. Genom att jag sen spurtade förbi honom på galoppen, återstod det bara för mig att ”bara” vara placeringen efter Adrian för att vinna.

Så blev det. Och succén var ett faktum

-Hästarnas mästare är en rolig form för att skapa intresse för hästsporten på ett okonventionellt och publikfriande sätt. Det lyfter sporten generellt och drar mycket publik. Att få vinna en sådan tävling var riktigt jäkla kul, och jag kör gärna igen, skrattar Erik.

Vi i Svenska Foder med Hippo i spetsen tycker det ska bli kul att följa Erik Nordströms vidare framfart framöver.

Rätt fokus på utfodring för häst ger resultat

Jasmine Johansson arbetar som foderrådgivare och säljare på Munkedals Kvarn – en butik som hennes familj äger sedan 2018. Jasmine har stor erfarenhet av hästar och jobbar idag nära sin syster som är dressyrryttare.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: