Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Hållbarhet innebär både djurvälfärd & ekonomi

Madelene Eklund har arbetat i Svenska Foder i lite drygt ett år. Hon är utbildad husdjursagronom och har arbetat som naturbrukslärare under två år och arbetade därefter hos en konkurrent som grissäljare. Därefter kom hon till Svenska Foder, och hon trivs mycket bra. ’Det känns mer familjärt och flexibelt än på andra jobb jag haft’. Madelene fascineras framförallt av produktionen, och dialogen med sina kunder. Hur man tillsammans kan skapa hållbara resultat för gården.

 -Grisen är ett intelligent och intressant djur, säger Madelene. Och inom grisproduktion kan man snabbt se förändringar. Om något inte fungerar i produktion, och du hittar något som skulle kunna förändra det, ser du snabbt resultat. Det gör arbetet stimulerande och inspirerande att verkligen engagera sig i.

-Dessutom är våra kunder entreprenörer ut i fingerspetsarna, som har massor av visioner och idéer på hur de vill förbättra sin verksamhet. Att få vara med och göra dessa visioner verkliga, det är det är mitt jobbs bästa del. Att tillsammans fundera ut hur man kan göra det bättre för både djuren och produktionen, gör det lustfyllt att gå till jobbet varje dag. 

-Det är självklart utmanade, och inte alltid enkelt, tillägger hon. Men det är precis som det ska vara. 

Skräddarsydd strategi

Vilofoss som är DLG-koncernens samlande varumärke för mineraler, vitaminer, premixer och koncentrat – med en ständig utveckling av hur producenterna bäst får en hållbar produktion såväl när det gäller djurvälfärd som ekonomiskt – har under många år (i över 80 år) utvecklat konkurrenskraftiga, resurseffektiva och hållbara produkter för lantbruket. För Madelene och hennes kollegor handlar det dagliga arbetet om att skräddarsy en utfodringsstrategi som passar den unika gårdens förutsättningar. Då är denna erfarenhet ovärderlig. Det ger en god grund för vidare utveckling, eftersom man tillsammans med producenterna ständigt för dialog om vad som krävs för att åstadkomma goda resultat. 

– För att kunna möta gårdens förutsättningar på bästa sätt, anpassar vi våra produkter, konstaterar Madelene. Vi lyssnar noga till vår kund: vad som finns, vad som saknas, och hur vi bäst kan ta tillvara djurens kapacitet. Beroende på vilken spannmålstillgång kunden har, vilken biprodukt, permeat eller drank, ser vi till att ta fram ett foder som gör skillnad. Styrkan är att vi har korta beslutsvägar och fattar snabba beslut om förändringar, när förutsättningarna på gården förändras. Vi har alltid möjlighet att uppdatera recepten och anpassa kundens premix/koncentrat efter de nya förutsättningarna. 

Foder för hållbara djur

-Genom att erbjuda djup kunskap om fodrets funktioner – tillsammans med en tillverkning med fokus på kvalitet i vår fabrik här på Varaslätten – kan vi leverera en produkt som skapar en ökad hållbarhet hos djuren. Det genererar en bättre ekonomi. Så tänker vi varje dag, precis som våra kunder. 

-Hållbarhet inkluderar i vår värld såväl ekonomi, djur som drift på totalen. Tänker man annorlunda, når man inte de goda resultaten, avslutar hon.  

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: