Ekologiska nötfoderFör lönsam ekologisk produktion

När du köper ett ekologiskt kraftfoder förväntar du dig förmodligen att det består av råvaror du inte redan har på gården. Svenska Foders ekologiska fodersortiment utgår från just detta. På så sätt kan du välja det kraftfoder som innehåller och tillför exakt det som foderstaten behöver kompletteras med på din gård oavsett om du har mjölkkor eller växande köttdjur.

Kalvar

Ett högt och tidigt kraftfoderintag ger hög tillväxt och en smidigare avvänjning. Stärkelsen i Primo Eko Kry gynnar också vommens utveckling. Primo Eko Kry är vårt smakliga startfoder till kalvar och växande ungnöt.

Färdigfoder till kor & ungnöt

Tre koncentrerade färdigfoder med mycket stärkelse och begränsat fiberinnehåll. Alla våra färdigfoder fungerar utmärkt att kombinera med våra Toppfoder när behov finns.

Toppfoder till kor & ungnöt

Beroende på hur mycket egna råvaror som ingår i foderstaten finns olika mycket plats kvar. Därför har vi tre koncentrat med olika nivåer av protein, fett och stärkelse. Där stärkelse ingår, beror det på att fodret innehåller baljväxter.

Soja?

Soja är ett utmärkt fodermedel. Smakligt, hög proteinnivå och god proteinkvalitet. I dagsläget finns inga ekologiska råvaror på marknaden som kan ersätta soja för att uppnå samma koncentrerade kraftfoder med hög AAT-nivå som vi är vana vid.

Den ekologiska sojan vi använder till våra ekologiska foder utgörs huvudsakligen av sojakaka som är en biprodukt. All ekologisk soja i våra foder är dessutom certifierad enligt KRAV:s regler och hållbart producerad. Bra att veta kan också vara att sojan heller inte odlas i Sydamerika med de regnskogsrelaterade problem som kan vara kopplade till odling i den här regionen.

För dig som vill fodra med ett foder bestående enbart av närproducerade råvaror har vi nu tagit fram två sådana alternativ – Rosa Eko Inga (färdigfoder) samt Topp Eko Inga (toppfoder). Eftersom europeiskt odlad soja är svårt att få tag på, så innehåller dessa foder oftast inga sojaprodukter.