Ekologiska färdigfoderTill kor & ungnöt

Det finns fyra koncentrerade färdigfoder till kor och ungnöt att välja mellan. Tack vare sin sammansättning med mycket stärkelse och begränsat fiberinnehåll ger de utrymme till en hög grovfodergiva. Alla våra färdigfoder fungerar utmärkt att kombinera med våra Toppfoder när behov finns. Proteinet som kon får måste ha rätt aminosyrasammansättning. Det måste också ha en bra balans mellan den del som bryts ner i vommen och blir tillgängligt för vommens mikrober och den del som passerar vidare till tunntarmen. För att åstadkomma detta kombineras protein från olika råvaror i våra ekologiska foder. Nytt för i år är att du kan välja ett koncentrerat färdigfoder med enbart närodlade råvaror, Rosa Eko Inga.

Rosa Eko Bas

Rosa Eko Bas är ett färdigfoder som innehåller en begränsad mängd protein och stabiliserar magar med högre fiber.

Passar till ett grovfoder av hög kvalitet som är tidigt skördat eller på bete. Rosa Eko Bas fungerar lika bra som bas i foderstaten till mjölkkor som till växande ungnöt. Vid behov kan foderstaten kompletteras med något av våra toppfoder.

Eko-logotyp

Rosa Eko Inga

Färdigfoder sammansatt av närodlade råvaror. 

Rosa Eko Inga är sammansatt för att fungera som enda kraftfoder i foderstaten. Eftersom soja, odlad i Europa, oftast inte finns att tillgå ligger AAT-nivån lite lägre i Rosa Eko Inga, jämfört med övriga färdigfoder. Med rätt grovfoder räcker det med lätthet också till hög mjölkavkastning.

Eko-logotyp

Rosa Eko Klöver

Färdigfoder som passar till de flesta ensilage. 

Rosa Eko Klöver passar bra i de flesta foderstater. Till ett normalt ensilage passar det bra som enda kraftfoder. Det är också vårt mest säljande ekologiska färdigfoder. Rosa Eko Klöver finns också i säck.

Eko-logotyp

Rosa Eko Kapital

Proteinstarkt färdigfoder som passar bra som enda kraftfoder. 

Rosa Eko Kapital är ett bra val tillsammans med ett normalt till proteinfattigt grovfoder. Det högre proteininnehållet i Rosa Eko Kapital kan också utnyttjas genom att fodra en lägre kraftfodergiva till ett normalt ensilage. Vid behov kan foderstaten kompletteras med något av våra toppfoder.

Eko-logotyp

Primo Eko Inga

Energirikt ekologiskt färdigfoder för växande ungddjur. 

Energin i Primo Eko Inga till växande ungdjur kommer framför allt från stärkelse och passar därför bra när det är svårt att hantera spannmål på gården. Primo Eko Inga är sammansatt för att fungera som enda kraftfoder i foderstaten.

Eko-logotyp

Soja?

Soja är ett utmärkt fodermedel. Smakligt, hög proteinnivå och god proteinkvalitet. I dagsläget finns inga ekologiska råvaror på marknaden som kan ersätta soja för att uppnå samma koncentrerade kraftfoder med hög AAT-nivå som vi är vana vid.

Den ekologiska sojan vi använder till våra ekologiska foder utgörs huvudsakligen av sojakaka som är en biprodukt. All ekologisk soja i våra foder är dessutom certifierad enligt KRAV:s regler och hållbart producerad. Bra att veta kan också vara att sojan heller inte odlas i Sydamerika med de regnskogsrelaterade problem som kan vara kopplade till odling i den här regionen.

För dig som vill fodra med ett foder bestående enbart av närproducerade råvaror har vi nu tagit fram två sådana alternativ – Rosa Eko Inga (färdigfoder) samt Topp Eko Inga (toppfoder). Eftersom europeiskt odlad soja är svårt att få tag på, så innehåller dessa foder oftast inga sojaprodukter.