Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Nya idéer – tjusningen med entreprenörskapet

Erik Larsson tog över driften på Spannarps Säteri årsskiftet 2000. Under samma period togs beslutet att bygga ett kycklingstall på 4 000 kvm enligt den tidens norm. Sedan dess har det flutit mycket vatten. Idag producerar man kycklingar på 16 000 m2 som levereras till Guldfågel. Den senaste investeringen – ett stall på 6000 m2 – gjordes då pandemin härjade som mest och stod klart 2022. Tillsammans med sin hustru Anna berättar Erik om hur de tänker kring sin verksamhet idag.

Spannarps Säteri ligger beläget i Ängelholms kommun i Skåne. Gårdens areal omfattas av cirka 320 ha åker och 200 ha skog. Man odlar framförallt vete, havre och raps på sina arealer. Här finns också tre kycklingstallar på sammanlagt 16 000 m2. Kycklingproduktionen var något man slog sig in på i början av 2000-talet då många större lantbruk sökte sig till en produktion som var efterfrågad vid den här tiden.

Förädling av gården och snabbare cashflow

– Kycklingnäringen hade en stor drive och många kände sig manade, berättar Erik. Det var detta som ledde in även mig i denna produktion. Sedan dess är kycklingproduktionen en väldigt viktig del av Spannarps verksamhet.

– Målet var då 2000 att dels utveckla och förädla gården vidare, dels
att hitta ett snabbare cashflow till verksamheten, fortsätter han. Jag tyckte det var en spännande typ av produktion, som passade väl in på gården.

Anna Kihlén-Larsson, agronom med ekonomisk inriktning, kom till gården 2012 och då fortsatte de båda diskussionen hur de skulle kunna utveckla verksamheten. 2016 byggdes ytterligare ett stall – denna gång på 6000 m2.

Jobba hemifrån ett mål

– Vi ville hitta ett sätt så att båda skulle kunna arbeta hemma på gården och då var detta ett bra sätt och en rolig utveckling, säger Anna. Jag hade aldrig tidigare arbetat med kycklingar, men satte mig noga in i produktionen – och jag kan faktiskt inte tänka mig något roligare och mer spännande. Och svårt. När det händer något i produktionen händer det fort, och man måste agera blixtsnabbt. Man ser också snabba resultat då man förändrar något i produktionen.

– Vi är extremt noga båda två med resultat och att det ska hända saker på gården – ibland blir det såklart för mycket, i perioder, fyller Erik i. Men det är värre med stillestånd. Då är kycklingar en bra produktionsform.

– Jag tror vi är som mest effektiva när vi har mindre tid att arbeta på, man tvekar inte utan får det att hända, fortsätter han. Det passar oss båda och det sporrar oss att gå vidare och diskutera nya saker. Men nu tror jag vi vill få den senaste byggnationen och produktionen att sätta sig lite.

Byggarbetsplats under pandemin

Idén och bygget av det senaste stallet kom till under ganska knepiga förhållanden. I början av 2020 hade man plockat in offert på bygget, men så kom pandemin och det var svårt att veta vad som skulle hända – vad det skulle innebära – och man la projektet på is. Men livet normaliserades trots allt och i slutet av 2020 plockade man upp bollen igen.

– En av anledningarna till att vi ville bygga ut ytterligare, är ju att vi har ytorna, och vi vill utnyttja vad vi har till max, säger Erik. Det handlar ju till del om kostnadseffektivitet och om administrativt arbete och anställda.

– På 10 000 m2 kunde vi ha 1 ½ djurskötare, konstaterar Anna. Men den där halva personen är svår att hitta. Då är det bättre att ha en heltidstjänst till. Det blir enklare att fördela jour, semester osv.

Utmaningar i vardagen kräver is i magen

Sen smällde fågelinfluensan till i början av 2021. Det blev lågkonjunktur, prisstegringar, allt som man såklart inte vill ha precis då man står i färd med att investera.

– Samtidigt har det varit så varje gång Spannarp har investerat i nytt stall, ler Erik. Det gäller att ha is i magen, och våga tro på sin idé.

– Jag är ändå nöjd med att vi byggde när vi byggde, eftersom allt idag är 30 % dyrare, fortsätter han. Vi gick något över budget, det var fördröjningar på material osv, vilket såklart ofta händer i ett bygge – men vi hade marginal för det. Dock hade det varit ett större hål i plånboken om vi inte startat när vi startade. Det känns bra idag.

Fullfoder ger jämn produktion

Nu är verksamheten i full sving. Man tömmer stallen under 5 dagar och sätter in nya kycklingar under 4-5 dagar.

– Rotationsstrukturen är inte helt satt ännu, och vi önskar att trimma verksamheten ytterligare, säger Anna. Men vi är nöjda med produktionen. Målvikten per kyckling är 2,075 kg. Man räknar med en produktion på
2,3-2,4 miljoner kycklingar på årsbasis.

– Idag kör vi ett fullfoderupplägg med Svenska Foders foder, lägger Erik till. Det fungerar mycket bra. Vi får en jämnare produktion. Och servicen och dialogen med Thomas Jeppsson, vår säljare på Svenska Foder, är effektiv och enkel – och det är viktigt, speciellt när det blir förändringar i produktionen. Vi måste agera fort. Och den förståelsen har Svenska Foder fullt ut, vilket är viktigt.

Hållbarhet och klimattänk

Hållbarhet och klimattänk finns i Spannarps säteris plan. Men det måste ske i balans och man har stött på en tillfällig patrull.

– Vårt mål är att skapa vårt eget kretslopp på gården i största möjliga mån, berättar Anna. Att kunna ge kycklingarna vetet vi odlar det skulle vara en riktigt bra form för vår verksamhet, såklart. Dock ledde förändringen av djurmaterial från rasen Cobb till Ross att vi tillfälligt fick överge idén med eget vete i fodret. Vi upplevde att Cobb åt allt vad vi serverade, men att Ross sorterade ut för mycket – vilket blir ohållbart ekonomiskt. Men vi tror att vi kommer komma tillbaka till att utfodra mer med egen vete.

– Klimatsmart är ett ledord som kräver ständig förbättring och framåtanda, menar Anna. Vi ser till att gödseln från stallarna hamnar ut på fältet igen, och stallarna värms upp av halmpanna och solceller på taket. Detta kommer vi att utveckla ännu mer med tiden.

– Samtidigt ska vi inte underskatta det faktum att vi har Svenska Foders foderfabrik nära, fortsätter hon. Att leveranserna är korta och flyter på riktigt bra. Vi tar emot 41 ton vid varje leverans. Det ger en bra och kostnadseffektiv logistik.

Konsolidering på agendan

Efter flera år av växande och arbete på hur affärsupplägget för Spannarp bäst skapas, är det dags att låta organisationen sätta sig.

– Vi har jobbat hårt för att skapa en hållbar verksamhet, som genererar god och förnuftig ekonomi med en god djurhållning, säger Erik. Där är vi idag. Nu tänker jag att vi måste konsolidera den tillväxt som skett och effektivisera i bästa möjliga mån framöver – så att investeringarna vi gjort betalar sig på rätt sätt.

– Samtidigt känner jag mig själv – och för den delen Anna – för väl, skrattar han. Vi diskuterar hela tiden en massa nya idéer som vi kan göra – och det är väl det som är tjusningen i entreprenörskapet.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Ett enkelt hjälpmedel för optimal foderstruktur

Höna i fjäderfästall

Nyhet! Neubacid BG – för en god tarmhälsa

Primo Granola visar vägen till bra mjölkproduktion

Lantbrukare står i kostall

På Peter Hanssons mjölkgård håller Energi Boost uppe energin

Grisfodersäljare i grisstall.

Skräddarsydda foderlösningar på riktigt!

Caroline Högberg, Väst-Farm

Nytänkande högt på agendan på Väst-Farmi Färgelanda

Planera din bulkfoderbeställning för julen

Dunsåsens Lantbruk

Dunsåsens Lantbruk ger startfoder för kons fulla potential

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: