Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Öka produktionen med ProtiSpar

Matti Hansson driver Horntvetens gård utanför Färgelanda i Dalsland, tillsammans med sin bror Gustav – med god hjälp av både mor och far. Familjen har många järn i elden och helst ska det hända så mycket som möjligt. De har såväl mjölk- som köttproduktion (med ett nybyggt stall för rekryterings- och köttdjur), samt spannmålsodling och skog. Dessutom satsar de på alternativa energikällor som sol och vind.

– Vi tycker om att hålla på med många olika saker, säger Matti. Vi provar gärna på nya saker och framförallt ser till att få det gjort – vi väntar inte på att det ska bli en bättre tid, utan sätter igång. Det tycker vi blir roligare. Att hålla på att peta i saker för mycket är inte riktigt vår grej. Det ska fungera och fungera bra, men det ska inte läggas för mycket tid på det. (Vilket såklart är en sanning med modifikation, eftersom alla dessa järn i elden blir ganska tidskonsumerande det också – ett ungdjursstall bygger sig såklart inte själv, så att säga.)

Inte heller inom mjölkproduktionen är familjen detaljstyrd

– Vi är inte några specialister inom mjölkproduktionen, även om vi vill göra det så bra som möjligt, konstaterar Matti. Vi vill att det ska fungera så bra i lagården, med så liten insats som möjligt. Det är bland annat därför som vi har robot och automatisk utfordring. Vi försöker hålla tidsåtgången vi lägger i stallet till ett minimum, med så bra resultat vi kan. 1 person lägger högst 3 timmar om dagen.

– Det betyder också att om det finns ett sätt att öka produktionen utan att det påverkar arbetsbördan, då är det värt att pröva, fortsätter han. Speciellt nu när mjölkpriset nu har gått upp. Därför testade vi Protispar på förslag från Peter Olsson, på nötfodersäljare på Svenska Foder.

Horntvetens gård märkte en snabb förändring

– Vi ökade vår produktion med 1 ½ – 2 kg per ko och dag, vilket såklart är en bra investering i vårt företagande, säger Matti. Dessutom ser vi inte lika stora skiftningar i avkastningen med olika partier av grovfodermixen. Produktionen blir helt enkelt jämnare och korna inte lika känsliga. Det visar sig även det i resultatet.

Horntvetens gård, Färgelanda

Antal kor: 130
Ras: Blandat Holstein och SRB
Mjölkavkastning: ca 11 200 ECM
Mejeri: 50 % går till Dalspira mejeri och 50 % går till Arla
Mjölkningssystem: 2 lelyrobotar

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Ett enkelt hjälpmedel för optimal foderstruktur

Höna i fjäderfästall

Nyhet! Neubacid BG – för en god tarmhälsa

Primo Granola visar vägen till bra mjölkproduktion

Lantbrukare står i kostall

På Peter Hanssons mjölkgård håller Energi Boost uppe energin

Grisfodersäljare i grisstall.

Skräddarsydda foderlösningar på riktigt!

Caroline Högberg, Väst-Farm

Nytänkande högt på agendan på Väst-Farmi Färgelanda

Planera din bulkfoderbeställning för julen

Dunsåsens Lantbruk

Dunsåsens Lantbruk ger startfoder för kons fulla potential

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: