Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Outstanding på att hålla uppe avkastningen

Karin och Jörgen Svensson på Slaggeryds Lantbruk, framför sin nya ladugård.

Karin och Jörgen Svensson driver sedan år 2000 lantbruksföretaget Slageryds Lantbruk som ligger sydväst om Vetlanda. Här har paret byggt vidare på sin mjölkproduktion under åren och har idag en produktion med 140 mjölkkor plus rekrytering. De brukar ca 200 hektar åker och odlingen består av vall, majs och spannmål som också går in i grundmixen – tillsammans med HP-massa och Expro.

Stallarna på gården byggdes 2013 och 2016, och det var också vid dessa båda tillfällen som Karin och Jörgen fattade beslut om att installera två Lely-robotar. Det är i robotarna som de utfodrar med Stråla 245, något som fungerar mycket bra för dem.

-Vi har inga foderstationer, utan korna får allt kraftfoder i robotarna, utöver grundmixen, som vi lägger på foderbordet, berättar Jörgen. Vi upplever att Stråla 245 som vi utfodrar i roboten, ger oss bra kotrafik jämfört med andra foder vi testat. Troligen beroende på att det är så smakligt.

-Men den stora grejen, för Karin och mig, när det gäller Stråla 245, är att det är helt outstanding på att hålla uppe avkastningen, fortsätter han. Eftersom korna bara hinner äta en viss mängd kraftfoder i roboten är det en stor fördel att Strålan är så högkoncentrerad. Då hinner de få i sig mycket näring på kort stund. Idag ligger vi på en mjölkavkastning på 13 000 kg ECM.

Slageryds Lantbruk i Slageryd, Småland

Antal kor: 140 mjölkkor + rekrytering
Ras: SLB
Mjölkavkastning: 13 000 ECM
Mejeri: Arla
Mjölkningssystem: 2 Lely-robotar

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: