Search
Close this search box.

.

.

Röst från fältet – Andreas Källner, Aneby

Kraftfoder för rekryteringskvigan – Primo Kviga

Andreas Källner, Aneby

Det är mycket som ska hinnas med under en arbetsdag. Det är Andreas Källner, som driver mjölkproduktion på gården Hultåkra och Tomas Rydholm, fodersäljare på gården, rörande överens om. De är också överens om att deras att-göra-listor förmodligen ser väldigt olika ut. En av Andreas viktigaste uppgifter är att prioritera. Tiden räcker aldrig till allt som man skulle vilja göra. Andreas berättar att han gärna ser sig om efter nya lösningar och produkter. Vågar man inte förändra, hittar man heller inte nya bättre lösningar. Därför var jag inte sen att prova det nya färdigfodret Primo Kviga när det kom i höstas, berättar Andreas.

Att det är viktigt med väl utvuxna kvigor är ju ingen hemlighet, skrattar Andreas. Men, det är väl inte alltid det är kvigorna som prioriteras högst. Att få fram en välvuxen kviga på 23 månader är egentligen inte svårt. Det ska bara göras. Därför är det också ett bra område att förenkla på. Så jag valde att gå från spannmål och koncentrat till Primo Kviga. Det blir enklare helt enkelt. Ett fodermedel. Med mineraler. Är det enklare så är chansen större att det också blir rätt, varje dag. Och inte minst, så sparar jag såklart tid.

Jag mäter alltid några referenskvigor för att ha koll på tillväxten, och så långt ser det riktigt bra ut. De ser fina ut och håller tillväxtplanen bra, så de kommer nog att kalva in vid 23 månaders ålder med bra resultat, det tror jag allt, avslutar Andreas.

Hultåkra, Aneby

Antal kor: 100 mjölkkor + rekrytering
Ras: Holstein
Avkastning: 11 000 kg
Mjölkningssystem: 2 st Lely robotar
Mjölken levereras till: Arla

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: