Rätt använt är biologiska ensileringsmedel oerhört effektiva. De sänker pH snabbt, minskar ts-förluster, bevarar proteinkvalitet och ger ett smakligt foder. Det finns dock fallgropar som kan göra att du inte når bästa möjliga resultat. Eller i värsta fall inget resultat alls. Det kan röra sig om feldosering, fördelningen i grönmassan eller hanteringen av bakterier och utrustning.
Till er hjälp har vi listat de vanligaste orsakerna till problem som brukar förekomma och råd kring att förebygga dessa.
För låg dosering
Principen med biologiska ensileringsmedel är att de tillsatta bakterierna snabbt ska komma i dominans över oönskade bakterier. Vid för låg dosering finns risk att detta inte sker eller tar för lång tid.
Fördelningen av bakterierna i grönmassan är ojämn
Exempel på optimal placering av doseringsutrustning vid nr 4. Bild från swedishagromachinery.se
Hanteringen har dödat bakterierna
Bristande rengöring av utrustning
Exempel på dåligt rengjord utrustning med tillstoppade filter och ventil.
Efter 2 minuters rengöring