Search
Close this search box.

.

.

Rätt grovfoder gör nästan hela skillnaden

Unghästverkstaden arbetar med att utbilda och sälja unghästar. För att träning, tävling och försäljning ska lyckas måste hästarna få ett foder som får dem att växa och utvecklas på rätt sätt. En del i denna utfodring är grovfodret, som Björns pappa Lars-Olov Svensson, ser till att odla fram till god kvalitet.

När Tidningen för ett år sedan intervjuade Björn Svensson befann sig hans verksamhet inhyrd på en anläggning utanför Vreta Kloster i Linköping. Men det var tillfälligt. Björn berättade att han var på väg hem till en nybyggd anläggning mellan Norrköping och Finspång – på familjens mark. Detta har nu hänt. Vid juletid i fjol flyttade han pick och pack till de nybyggda stallarna med 24 boxar och ridhus och hagar.

– Jag skulle vilja säga att nu har vi fått precis som vi vill ha det, säger Björn. Det kan ju vara förtidigt att säga, men vi har byggt efter de många erfarenheter vi fått genom åren. Alla de ställen där jag varit, där jag har hyrt in mig, allt det har skapat en bank som gjort att vi plockat godbitarna ur det som vi tyckt varit bra, och tänkt bort det som bara är klantigt. Nu är det ett superrationellt stall. Vi har nära till hagar och ridhus. Utfodringen går smidigt och snabbt.

Corona förändrade upplägget

Hästvärlden har sett mycket annorlunda ut under 2020, av förklarliga själv. Men Björn har själv inte märkt så förfärligt mycket av Coronapandemin ur ett företagarperspektiv, förutom då att alla tävlingar varit inställda.

– De som handlar med hästar internationellt, har såklart fått stora problem: det gick i princip i stå, säger Björn. För oss betydde Corona att vi hann kolla runt mer än i normala fall, eftersom vi inte var på tävlingar hela tiden.

– Vår smala lycka är nog att vi framförallt jobbar mot den svenska marknaden, vilket innebär att vi än så länge har arbete att göra. Det känns lyckosamt också eftersom vi gjort en så stor investering som vår nya anläggning. Då behöver man ett kassaflöde. Vi har sålt normalt med hästar under sommaren.

Rätt grovfoder för hästarnas utveckling

Dagen vi besöker Unghästverkstaden får vi också möta Björns pappa Lars-Olov, som sett till att det verkligen blivit ett stall – och som också ser till att grovfodret till hästarna odlas och skördas.

– Jag har varit statsanställd (läs: pensionerad) i två år nu, så därför har jag tyckt det här projektet varit jätteroligt. Jag har framförallt byggt det här för min egen skull, inte för Björns, skrattar han.

– Vi är självförsörjande på grovfoder och presser cirka 700 fyrkantsbalar om året, fortsätter han.

– Ett bra grovfoder är kanske den viktigaste parametern för att hästarna ska må bra och orka träna och utvecklas, fyller Björn i. Vi odlar Svenska Foders Vallblandning Optivall Rapp till hästarna.

Perfekt grovfoder med Optivall Rapp

Optivall Rapp är en konventionell högavkastande gräsvallsblandning som innehåller engelskt rajgräs. Ska man bibehålla smakligheten för häst, kräver det att skörda intensivt i rätt tid.

– Jag har tur som har en erfaren vallodlare (min pappa) som sköter grovfoderdelen i företaget, och det gör också att vi får ett perfekt grovfoder, som gör att vi kan få samma höga kvalitet på såväl utbildning som utfodring. Det är viktigt när man som vi har med unghästar att göra. Rätt utfodring påverkar givetvis hästens psyke positivt. Så tillsammans med rätt träning och rätt attityd gentemot hästarna kan man åstadkomma stora framsteg.

“Ett bra grovfoder är kanske den viktigaste parametern för att hästarna ska må bra och orka träna och utvecklas”

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: