Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Flerårig kvävefixerande

Mellangrödor som förbättrar markstrukturen

De fleråriga kvävefixerande mellangrödorna är klöversorter som med sitt starka rotsystem hjälper till att förbättra marstrukturen. Dessa mellangrödor är pollinerande och bildar sitt eget kväve som sedan tas upp av efterföljande gröda. Detta leder till minskat behov av konstgödsel.

Dessa kvävefixerande grödor passar bra till flerårig miljöyta som sedan bidrar till god markhälsa. Grödorna går även bra att använd som ettåriga men får då avdödas kemiskt eller mekaniskt.

Beviset för att sorten uppfyller våra kvalitetskrav, agronomiska krav och krav från kvarnarna, foderindustrin, mälterier m. fl.

 

Filtrera
Alla

Vitklöver

Vitklöver som mellangröda är kvävefixerande (2 år/flerårig) och har ett krypande växtsätt. Den förökar sig med skottutlöpare och täpper effektivt till luckor i beståndet vilket är viktigt för ogräskonkurrensen. Vitklöver har ett grunt och tätt rotsystem med en positiv effekt på jordstrukturen i översta jordskiktet. Vitkllver är dock mer torkkänslig än ex rödklöver. Vitklöver är tålig vid lägre pH-värden (5,5) och växer långsammare än både grävklöver (f d subklöver) och rödklöver.

Passar utmärkt som insådd i växande gröda utan risk för konkurrens med huvudgrödan.

Risk finns att uppföröka betcystnematod.

Rödklöver

Rödklöver som mellangröda är kvävefixerande (2 år/flerårig) med ett snabbt och kraftigt växtsätt och djupt rotsystem. Rödklöver kan insåningsåret ge problem med skörd av huvudgröda. Pålroten angrips lätt av fusariumrotröta vilket påverkar härdigheten främst vid år 2-3. Mycket lateral rotbildning.

Rödklöver som ettårig mellangröda leder sällan till problem med fusariumrotröta den risken uppstår vid ökad vallålder. Dock skall tilläggas att där klöver odlas sker en infektion som bidrar med mer smitta i jorden. Risk finns att uppföröka betcystnematod.

Föredrar jord med ett pH mellan 6,0-7,2 och är den klöversort som har störst total rotvolym av våra odlade klöverarter.

Kärringtand

Kärringtand är en kvävefixerande (2 år/flerårig) mellangröda med långsam etablering. Arten är därigenom mycket skonsam mot insåningsgrödan och rekommenderas till jordar med högre pH ca 6-7,5. Kärringtanden tolererar torka bra via sitt djupa rotsystem. I blandningar med andra arter som har snabb groning och utveckling bör utsädesmängden ökas. Fröplaceringen vid sådd kan läggas grundare för en snabbare uppkomst.

Angrips av Rhizoctonia och fusariumrotröta.

Gul sötväppling

Gul sötväppling är kvävefixerande (2 år/flerårig), har en långsam utveckling och är skonsam som insåningsgröda under etableringstiden. Arten kräver ett pH-värde på över 6,2.

Gul sötväppling ger goda struktureffekter, har en hög torktålighet och en god vinterhärdighet. Den har god tolerans mot stående vatten men tål avslagningar dåligt.

Kan till viss grad infekteras av ärtrotröta och är en fosfor och kaliumkrävande gröda.