Id: 439852029843412 Id: 382686722207156 Id: 218022766449366
Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Rätt system underlättar arbetet vid balningen

Baletite GO är en ny typ av balpressfilm som är styvare och är utvecklad för användning på en höghastighetskombimaskin, så att den säkert kan binda ensilagebalarna. De styvare filmegenskaperna är utformade för användning med högre TS-grödor och klarar den höga expansionskraften mycket bra – en expansion som dessa grödor ofta utsätter emballaget för. Jan Säll, Gusbo i Kilafors i Hälsningland använder Baletite GO med bra resultat.

Jan Säll äger en mjölkgård med Holsteinkor i Kilafors i Hälsingland och han brukar 180 hektar för foder med en blandning av gräs, rödklöver och helsäd. Han balar sitt foder själv vilket blir ungefär 1 500 balar under en säsong.

Jan äger en Pöttinger kombimaskin och använder en främre kross för helsäden. Genom att använda Baletite GO med kombimaskinen blir trycket i balen fantastiskt, vilket säkerställer att balen är tät och kompakt. SilotitePro använder han för att linda in balarna, vilket i kombination med Baletite GO ger varje bal det bästa skyddet.

Gräset vissnar ner under 24 timmar innan det samlas i en bal med en diameter av 1,5 meter, som väger cirka 1350 kg. Varje bal är förpackad i 3-4 lager Baletite GO och 6 lager SilotitePro. En rulle Baletite GO räcker till runt 100 balar för Jan och 2 rullar Silotite ger cirka 48 balar. Han staplar balarna tre och tre på höjden, och behöver inte täcka dem. Ensileringen sträcker sig över 12 månader och han utvärderar det både visuellt och med labanalyser.

– Under höst- och vintermånaderna, öppnas balarna manuellt med kniv eller mekaniskt med balsax på gården, berättar Jan. Sedan jag började använda Baletite GO, är det mycket lättare att utfodra, eftersom det inte finns något nät som kan frysa fast – plasten skalas enkelt bort från balens sida.

Baletite GO – ett Film&Film Inslagningssystem

Jan använder Film&Film (F&F) inslagningssystem från Silotite. F&F skapades för kombimaskiner, som Pöttinger, som kan applicera film istället för nät. Resultatet är bättre formade och mer kompakta balar som är bättre för hantering och hjälper till att minska ensilageförlusterna.

På grund av de ytterligare filmlagren runt 66% av balen minskar mögeltillväxten betydligt. Den unika sleeveförpackningen på båda produkterna innebär att det inte finns några skrymmande lådor att ta hand om, och förpackningen kan återvinnas precis som filmen eftersom den är gjord av samma material.

Jan uppfattar att man får bättre fodervärde med BaletiteGO:
– Det verkar finnas mer näring i varje bal, vilket gör att vi utnyttjar ensilaget maximalt, vilket ska avspegla sig på resultatet, konstaterar han.
Man inte behöver inte heller separera filmen vid återvinningen – något som innebär att det frigörs tid att arbeta med annat. Jobb finns det alltid gott om.

– Även om jag kan behöva byta Baletite GO-rulle oftare än nätinpackning, sparar jag tid eftersom jag inte behöver sortera nät och film separat, säger han. Dessutom slipper jag att foder fastnar i nätet vid utfodring.

“Sedan jag började använda Baletite GO, är det mycket lättare att utfodra, eftersom det inte finns något nät som kan frysa fast – plasten skalas enkelt bort från balens sida.”

Jan kombinerar Baletite GO och SilotitePro för sina balar.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: