Search
Close this search box.

.

.

Årets viktigaste fältvandring – mycket pengar att tjäna på rätt sort – fokus i fält v. 27

Löss i sockerbetor

Det är viktigt att du fortsatt håller koll på skadedjur och svamp i åkerbönor och ärter. Läs mer i Fokus i fält vecka 25.

Löss i sockerbetor. Tröskeln är 20 svarta betbladlöss/planta eller koloniserande betbladlöss (dvs. minst 10 löss/planta) på 40–50 % av plantorna.

I första hand Teppeki 0,14 kg/ha. Teppeki är skonsamt mot nyttoinsekter och får användas en gång. Mavrik är godkänt för bekämpning av betbladlus men effekten är begränsad.

Årets viktigaste fältvandring

Växtsäsongen närmar sig sin avslutning, så använd den sista tiden innan skörd att värdera årets växtskyddsinsats. Det är de kommande veckorna fram till skörden, då det finns en unik chans att bestämma vilka arter man vill arbeta med, och samtidigt kartlägga ogräsproblemen för senare användning i planeringsfasen.

Det är nu man kan upptäcka olika problem med ogräsarter, som t.ex. kornvallmo, blåklint, baldersbrå, tistel och inte minst olika sorters gräsogräs som åkerven och renkavle m.m. På dessa arealer kan det finnas behov att framöver korrigera val av ogräsmedel, dosering eller ogrässtrategi – och i sista hand kan det kanske vara behov för att ändra på växtföljden.

Hittar du t.ex. renkavle eller råttsvingel ska du om möjligt ta dessa fält/områden sist och blåsa tröskan ren i detta fält, så du inte tar problemen med dig till nästa fält. Är problemet ett mindre område bör du överväga att inte tröska området. Du kan i stället hugga ner det eller om möjligt plocka och destruera det, så det inte kommer ogräsfrön med in i tröskan.

Och kom ihåg att plocka flyghavre!

Växtodlingsbrevet har semester i juli månad och är tillbaka igen i augusti.

Vi önskar alla en trevlig semester och god skörd.

Renkavle i höstvete

Mycket pengar att tjäna på rätt sort

Förberedelserna för ett gott resultat startar innan du ska så din gröda. Det har stor betydelse att välja rätt sort med stor avkastningspotential och goda kvalitetsegenskaper. Bestäm dig nu då du fortfarande kan välja mellan de bästa sorterna. 

Välj certifierat utsäde

Certifierad utsäde, producerat på en auktoriserad utsädesfabrik, är din trygghet för att få en produkt av hög kvalitet och grunden för ett högt stabilt utbyte. 

Certifierat utsäde är din garanti för:

  • Utsäde av bästa kvalitet med hög renhet, enhetlighet och hög grobarhet
  • Inga utsädesburna sjukdomar
  • Ett enkelt och säkert val med möjlighet för kompletterande leveranser
  • Tillgång till nya högavkastande sorter

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: