Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Effektivisera din skördeperiod

Vad är det du behöver? Kanske är det så att man först vet det då skörden är bärgad. Men valet ska göras, varje år, trots allt. Så hur kan man då tänka? Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde menar att han har en guldsits med det sortiment som Svenska Foder har idag. Och varje år läggs ny utveckling inom utsädesförädlingen, en förädling som anpassar sig till de rådande förhållandena hos den enskilde lantbrukaren. Denna höst gör bland annat höstvetesorten Lini entré på fälten. Och vilken entré!

Effektivitet under skördeperiod är viktigt

-Planeringen på fälten har blivit avgörande resultatet på sista raden, konstaterar Niklas Ingvarsson. Det räcker inte längre att bara tänka avkastning. Till exempel spelar effektiviteten under skördeperioden väldigt stor roll idag.

-Brukningsenheterna blir större och större och det i sin tur leder till en alltmer intensiv skördesäsong, fortsätter Niklas. Dessutom ser vi en trend med allt större andel höstvete på den brukade arealen. Då blir konsekvenserna att vi måste ha ett sortmaterial med både tidigt och sent mognande höstvete för att effektivisera och rationalisera skördearbetet under säsong.

-En ny sort, Lini, gör nu entré i årets höstsäsong, med en såtidpunkt som ligger normalt till sen på hösten.

Lini – ny höstvete med stor potential

-Lini är en kärnsättare, som alltså bygger det mesta av sin skörd på att sätta många kärnor i det enskilda axet, berättar Niklas. Sorten har också ett långt strå. Så har du en hög kväveleverans i din jord, eller ger mycket kväve, kan det vara klokt att använda stråstärkning för att minska risken för stråknäckning.

-Det är också en frisk sort, med låg mottaglighet för gulrost och svartpricksjuka, med en hög skördepotential och stärkelsehalt, säger Niklas. Men en viktig parameter är alltså inte minst att skördefönstret tänjs ut.

-Med Lini har vi tagit ytterligare ett steg och drar ut mognaden till något senare, jämfört med våra andra marknadssorter, säger Niklas. Det ger dig inte bara en större möjlighet att planera din skördeperiod effektivt. Du kan också dra fördel av en längre inlagringsperiod som leder till en högre skördepotential.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: