Höstraps och höstrybs
Startsida » Växtodling » Utsäde » Höstutsäde » Höstraps och höstrybs
Våra sorter har äkta drösfasthet
Drösfasthet hos raps är en mycket eftersträvansvärd egenskap som erbjuder betydande fördelar både agronomiskt och ekonomiskt. När vi säger att våra rapssorter är drösfasta menar vi det verkligen. Våra sorter har nämligen en speciell gen, rädisegenen, som gör skidorna böjbara på riktigt. Detta gör i sin tur att fröna inte ramlar ur.
Egenskapen bidrar till att minska förlusterna av frön vid skörd, vilket direkt påverkar utbytet och lönsamheten för dig som växtodlare.
Drösfasthet är en egenskap som avser växtens förmåga att hålla kvar sina frön i skidan tills skörd. Genom att odla drösfast raps kan du som växtodlare säkerställa att en högre avkastning per hektar.
Ur ett växtodlingsperspektiv förbättrar alltså drösfastheten skördeeffektiviteten – helt enkelt en mer hållbar odlingsprocess. Det minskar också behovet att övervaka fältet under mognadsperioden, vilket sparar tid och arbetskraft.
Att du som lantbrukare får behålla den stora delen av utbytet av din rapsodling – där du gjort värdefulla insatser för att öka skörden – påverkar din lönsamhet direkt. Högre skördeutbyte skapar större intäkter samtidigt som det reducerar dina kostnader vad gäller utsäde och markbearbetning.
Det är rätt beslut att välja en drösfast rapssort till din växtodling – både för din växtodling och för din ekonomi.

Beviset för att sorten uppfyller våra kvalitetskrav, agronomiska krav och krav från kvarnarna, foderindustrin, mälterier m. fl.
Lägg grunden för en god skörd
För att säkerställa en framgångsrik rapsskörd är det avgörande att agera redan på hösten. Höstraps är en näringskrävande gröda, vilket innebär att det är viktigt att säkra tillgången av alla essentiella näringsämnen för en lyckad etablering, god vinterhärdighet och en givande skörd.
Avkastning, råfettskörd & odlingsegenskaper år 2020-2024
Källa: Officiella försök, behandlat 2020-2024, rel.tal jämfört med mätare Sortblandning (Sverige) = 100, område A-F = Sverige.
Avkastning/Odlingsegenskaper SVEALAND Område F år 2020-2024
Källa: Officiella försök, behandlat 2020-2024, område F. Rel.tal jämfört med mätare Sortblandning (Sverige) = 100.
Klumprotsresistenta sorter år 2020-2024
Källa: officiella försök 027-25 Behandlad 2023 & 2024.
Niklas Ingvarsson, produktchef utsäde
Jordbrukskalk – startskottet på ett bra utbyte
Jordens pH är en avgörande faktor för en optimal tillväxt hos plantan. Jordens pH bör därför bibehållas vanligen med 2-4 ton kalk cirka vart 4 år för att:
- Säkra det korrekta pH-värdet. Kom ihåg att alla grödor, som vete, sockerbetor, korn, raps och majs trivs bäst med ett högt eller ett medelhögt pH.
- Bevara eller förbättra jordens struktur, som gör det möjligt att skapa den perfekta såbädden.
- Bibehålla tillgängligheten med en rad näringsämnen.
- Minimera risken för angrepp av, bl.a. klumprot i höstraps och rotbrand i sockerbetor