Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Skicka ditt spannmålsprov till oss!

Svenska Foder strävar efter en god kvalitet på spannmålen. Här finner du som leverantör riktlinjer för hur du hanterar och tar ut ett representativt prov på din spannmål. Vi vill göra spannmålshandeln till en trygg och bra affär för dig som leverantör.

Provtagning från olika system

Konventionell tork (gäller både sats och kontinuerlig tork)

 • Ta ut ett prov från flödet av spannmålen med hjälp av en automatisk provtagare placerad i toppen av elevatorn.

Planlager och lagringsficka

 • Om elevator finns placerad tas prov i flödet med hjälp av en automatisk provtagare placerad i toppen av elevatorn. Om detta inte finns att tillgå använd ett provtagningsspjut.

Silotork

 • Om din tork fylls eller töms med elevator tas prov som från konventionell tork.
 • Om din tork fylls eller töms med hjälp av skruv tas prov med provtagningsspjut från silotoppen och rakt ner i spannmålen.
 • Viktigt är att du som odlare får ut ett representativt prov! Kör därför omrörningsskruvarna för att få fram detta på bästa sätt.

Förprovet ska spegla den spannmål du säljer

 1. Ta ut ett representativt prov från silo/fack. Blanda noga den spannmål du tar ut till ett samlingsprov om 20 kg.
 2. Varje slutlagringsprov ska representera max 500 ton.
 3. Slutlagringsprov förvaras i märkt och tillslutet kärl som står mörkt, torrt och svalt.
 4. Ur varje slutlagringsprov görs ett 3-liters förprov för analys som läggs i provpåse. OBS! Töm inte kärlet, du kan behöva resterande mängd vid annat tillfälle.
 5. Kontakta din säljare för att få ut underlag till förprov som du stoppar i påsen. Skicka in ditt prov till Optilab (Sockerbruksgatan 38, 531 40 Lidköping) eller be din säljare att hämta ditt prov.
 6. Vid kontraktstecknande görs affär upp mot gällande förprovsanalys.
 7. Viktigt är att leverans av spannmål går från samma silo/fack som affären/kontraktet är uppgjord mot.
 8. Den spannmål som levereras ska motsvara förprovsanalysen.

Vårt laboratorium Optilab har över 30 års erfarenhet av analyser av foderprodukter, grovfoder och spannmål, såväl kemiska som bakteriologiska, samt av analystjänster inom vår koncern.

Optilab är en del av Svenska Foder som ingår i DLG-koncernen. Det innebär att det finns ett stort kontaktnät och en stabil grund där visionen är att etablera sig som ett av de större laboratorierna i branschen.

Optilab levererar snabba och säkra kvalitetsanalyser för spannmålsprodukter. Kolla gärna in deras webshop för att se vilka analyspaket du kan köpa direkt online. Hittar du inte det du söker? Kontakta dem på tel 0510-54 53 93 eller maila på info@svenskaoptilab.se så hjälper de dig.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: