Search
Close this search box.

.

.

Vilket foder kan komplettera vid grovfoderbrist?

Eftersom även tillgången av spannmåls-, helsäds- och vallfröhalm har påverkats av den extremt torra sommaren 2018, kan det vara svårt att hitta tillräckliga kvantiteter även av dessa fodermedel.

 

Bild på lusern

 

Svenska Foder Lusern. Lusern är ett grovfoder som är framställt av lusernväxten alfalfa. Det skördas på liknande sätt som hö och finns både i strå- och pelletsform. Både pelletsen och strået är varmluftstorkat utan tillsatt melass.

Hackad lusern ger betydligt längre ättider än pellets. Om man vill åt längre ättid är därför hackat strå att föredra. Ger du redan en rejäl giva hö/hösilage, och utfodrar med lusern främst för att höja proteininnehållet i foderstaten, kan du i stället välja Lusernpellets som ofta upplevs enklare att hantera eftersom volymen är mindre. Ska lusern ersätta en del av högivan bör du välja hackat strå för att få den struktur på fodret som hästens tarmar behöver för att kunna arbeta optimalt. Pellets ger inte samma stimulans till tarmarna då det är alltför finmalt. Ett alternativ kan också vara Fibergi, en müsliblandning med lusernhack, som gör att hästarna tar längre tid på sig att äta. Oavsett vilken typ av grovfoder man använder är det förstås viktigt att det är av god hygienisk kvalitet, och att dess näringsvärde analyseras så att man kan utfodra hästen med rätt mängd energi, protein och näringsämnen.

Läs mer om olika kompletteringfoder här.

Du hittar våra butiker och återförsäljare här.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: