Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Så får du långsiktig balans i ditt grovfoder

Vilket näringsvärde ett grovfoder får avgörs av flera olika faktorer som bland annat väder, gödsling och skördetidpunkt. Kerstin Bagge från Svenska Foder menar att det går att se säsongsbetonade trender i årets grovfoderanalys.

Genom åren har det varit standard att den första skörden gett den största volymen och bästa grovfodret, men det verkar som trenden har ändrat sig de senaste åren. Kerstin Bagge menar att många av hennes kunder har fått en mycket bättre andra- eller tredjeskörd än den första skörden i år, både när det gäller volym och näringsinnehåll.
– Det har varit en liknande trend de senaste två åren, speciellt i de södra delarna av Sverige. Jag tror att det bland annat beror på hur vädret utvecklats de senaste åren. Nu är det mycket kallare längre in på våren än vad det var förr i tiden. Det påverkar också grovfodrets näringsvärde, förklarar Kerstin.

Kritiska näringsvärden

När det kommer till näringsvärdet på grovfodret vill man varken ha det för högt eller för lågt. Kerstin menar att för bra näringsvärden ger problem då man kan behöva kompensera fodergivan med halm och i år är det generellt svårt att hitta halm med bra kvalité på grund av ihållande regnperioder i samband med spannmålsskörden.

En annan trend just i år är att förstaskörden generellt har lågt innehåll av smältbart råprotein och höga nivåer av socker. Det tror hon kan bero på den kalla våren. Vid långa dagar och mycket ljus som det är på våren så lagras mycket socker in i grödorna men är det dessutom kallt på nätterna så förbrukas väldigt lite av detta socker utan blir istället kvar i gräset.
– Det som kan ha påverkat proteininnehållet är att man väntat för länge med att skörda eftersom våren var så torr och gräset växte mindre än normalt. När gräset gått upp i ax ska man skörda och väntar man så sjunker proteininnehållet för varje dag. Många har väntat för att få större volym grovfoder men då har man också fått längre protein-innehåll, förklarar Kerstin. En kall och torr vår gör också att grödorna inte får tag på kväve på samma sätt och därför bildas mindre protein i växten.

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?

När det kommer till att bygga en foderstat är det väldigt viktigt att veta vad grovfodret innehållet. Därför förespråkar Kerstin alltid att ta en grovfoderanalys.
– Jag hör många som säger att de köper sitt grovfoder av samma bonde och att det alltid är samma näringsvärde men det kan man aldrig veta. Man kan inte med blotta ögat se grovfodrets näringsvärde. Med ögat och näsan kan man till viss del avgöra hygienkvalitén genom att lukta och titta på fodret, men man kan aldrig veta hur högt eller lågt näringsvärde det har, förklarar hon.

Samla prov från olika balar

För att få en rättvis och genomsnittlig bild över grovfodrets kvalité rekommenderas att samla ihop prov från flera balar.
– Det bästa är om bonden efter man slagit höet går diagonalt över fältet och samlar ihop ett representativt prov från hela skörden. Sen klipps provet ner och skickas in till labbet. Har bonden inte den möjligheten är det en fördel att ta prov från flera balar. Har man ingen möjlighet att sticka in ett spjut i balarna och ta prov den vägen är mitt tips att ta ett prov från den öppnade balen och lägga det i frysen. Ta sedan ytterligare prov från de nästkommande tre eller fyra balarna som öppnas och förvara det i frysen. När du har prov från flera balar skickar du in det för analys, förklarar Kerstin.

Kompensera grovfodret med kraftfoder

Om grovfodret har låg nivå av smältbart protein kan det behöva kompenseras med något typ av kraftfoder. I Hippos sortiment finns tre olika foder som riktar sig till de som behöver ge sin häst mer protein. Det är Hippo Protein Alfa, Hippo Protein Alfa Müsli och Hippo Protein Plus.

– Proteinkällan i de tre varianterna kommer från både gräs, lucern, potatisprotein och soja. Hippo Protein Plus är ett proteinkoncentrat med endast 5 % stärkelse och där har inga extra vitaminer och

Anpassa kraftfodret efter grovfodret

Om man har ett grovfoder med högt sockerinnehåll är det viktigt att ge ett kraftfoder med låg nivå av socker och stärkelse.

– I vår HippoLowCarb-serie, har alla foder en låg nivå av socker och stärkelse, särskilt fodret Sund. Det fodret rekommenderas både till sockerkänsliga hästar som ändå kräver något typ av kraftfoder men även tävlingshästar mår väldigt bra på det. Jag har flera kunder med travstall som använder kraftfoder från denna serie till deras högpresterande travhästar, säger Kerstin.

Det viktiga mineralfodret

När det kommer till mineralfodret är det också viktigt att gå igenom grovfoderanalysen och fodra med ett mineralfoder som täcker upp för de brister som grovfodret har.

– I Sverige har vi exempelvis selenbrist i jorden och importerat kraft- och mineralfoder har oftast inte tagit höjd för det. I Hippos sortiment har vi tre olika mineralfoder som täcker upp bra för de brister som ett grovfoder kan ha.

-HippoSelection Standard är ett smakligt mineralfoder som räcker fullt ut till de flesta hästar medan HippoSelection Strenght är sammansatt för växande unghästar och dräktiga ston. De innehåller bland annat organisk selen och naturlig E-vitamin. HippoSelection Success är anpassad för aktiva och högpresterande hästar och där är exempelvis magnesiumnivån extra hög. Förutom A, D, naturlig E-vitamin innehåller den även flertalet B-vitaminer, samt organiskt selen, järn, zink och koppar, förklarar Kerstin.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: