Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Fjäderpennan nr 1/2019

Nya ekologiska värpfoder

Ett helt nytt sortiment värpfoder introduceras nu för den svenska ekologiska äggproduktionen. Det nya sortimentet består av fyra färdigfoder för de olika produktionsperioderna samt tre koncentrat anpassat för olika praktiska behov.

För att definiera de olika perioderna för värphönan har vi tagit namnen för de olika årstiderna som namn för våra färdigfoder. Med en kort start för perioden 16 till 18 veckor med fodret Vår ger vi hönan en kick med rikligt fosfortillskott. Det ger en stabil utveckling av hönan som fortsätter med fodret Sommar så fort värpningen börjar. Det används upp till lägst 30 veckors ålder, kanske ända upp till 35 veckors ålder.  Då har hönan nått sin vikt som fullvuxen höna och produktionen har startat bra.

Från 31 veckors ålder framåt erbjuder vi möjligheterna att fortsätta med färdigfoder eller skifta över till något av de tre olika typer av koncentrat som vi erbjuder.

Viktigaste innehåll i färdigfoder.

Fodren har inbyggt vårt viktiga Avena fiberkoncept för att ge hönorna en bra tarmfunktion för att ge det bästa upptaget av näringsämnen. Allt för att ge en säker produktion.

Utfodring med koncentrat

50736 Värp Eko Mix Gul är anpassat för en foderandel om 50%. Med dosering av 8–9% kalk på gården blir det då en spann-målsgiva på 41–42% på gården. Värp Eko Mix Gul innehåller också havre för att ge hönorna det Avena fiberkoncept vi väldigt gärna förespråkar. Värp Eko Mix Gul kan användas under resten av produktionsperioden med lite olika inblandningar som din fodersäljare gärna ger närmare information om.

Ett alternativ är att använda 50737 Värp Eko Mix Blå med högre andel spannmål på gården och koncentrat inblandning om 25–28%.

För de producenter som har dosering och användning av fiskmjöl på gården har vi produkten 50738 Värp Eko Mix Röd som används med 5-4-3% fiskmjöl på gården och en koncentratgiva på 20-23%. Tillsammans med grovkalk ger detta utfodringsalternativ en fullgod möjlighet att möta värphönans behov under olika skeden i produktion. Din fodersäljare ger dig gärna de detaljerade blandningsanvisningarna baserad på den spannmål du har på din gård.

Struktur

Alla färdigfoder finns i strukturformen Klip, en klippt pellets, medan koncentraten är i Pk, pelletskross form. Både färdigfodren och koncentraten är naturligtvis KRAV godkända.


Värp Mix 55 med Avena koncept

Koncentratet 49554 Värp Mix 55 är vårt senaste tillskott i foderfamiljen Mix-foder for konventionell äggproduktion. Detta koncentrat har en väsentlig andel havre som i form av Avena koncept ger hönan det fibertillskott som behövs. Ett rejält alternativ att pröva ifall du inte har egen havre på din gård. Din fodersäljare ger dig gärna information om alla alternativ i har i Värp Mix-foder familjen.


Bild på Svenska Foders fjäderfärsälajre Evelina Siverhiolm

Evelina Siverholm – Ny fjäderfäsäljare på Svenska Foder

Det är med spänning och entusiasm som jag meddelar att jag är ny fjäderfäsäljare på Svenska Foder. Jag heter Evelina Siverholm och jag kommer att vara verksam i Östergötland, östra Jönköping och Kalmar Län.

Jag kommer delvis att ta över ansvaret från Camilla Nyman som har valt att söka sig till nya utmaningar och delvis från Thomas Hullberg som har täckt upp dessa områden efter Camilla.

Jag bor i Linköping och är uppvuxen på en skogs- och lantbruksgård 7 mil utanför Linköping där vi även har hästar. På min fritid rider jag och tävlar i hoppning på nationell nivå. Har utbildat mig inom Sales and Marketing B2B på Affärshögskolan i Linköping.

För mig är det viktigt att lära känna dig som kund och din produktion för att jag skall kunna erbjuda så bra service och hjälp som möjligt. Jag ser därför fram emot att träffa dig. Finns det några frågor, hör gärna av dig till mig.


 


Joachim Brahce
Säljare och försäljningsansvarig Fjäderfä
Säljområde: Skåne, Blekinge
Tel: 010-130 29 02


Hanna Johansson
Säljare Fjäderfä
Säljområde: Halland, Västra Götaland
Tel: 010-130 29 74


Thomas Hullberg
Säljare Växt, Fjäderfä
Säljområde: Sörmland, Närke, Östergötland,
Västmanland
Tel: 010-130 29 06


Evelina Siverholm
Säljare Fjäderfä
Säljområde: Jönköping, Kalmar, Östergötland
Tel: 010-130 29 70

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: