Search
Close this search box.

.

.

Sumpa inte din odlingsekonomi

Kontrollera din lagrade spannmål rutinmässigt så att du inte sumpar din odlingsekonomi. En spannmålsvara som förändras i temperatur, tappar snabbt i värde om man inte ser upp.

– Vi vill gärna köpa upp spannmål som vi vet ligger lagrad ute på gårdarna just nu, säger Victor Ebel, spannmålsansvarig i Svenska Foder. Men det gäller en vara som håller en god kvalitet. Då måste man hela tiden se till så att ingenting händer med den skörd man bärgat under året.

Ett bra tips är att, för säkerhets skull, göra ett slutlagringsprov och skicka det till Optilab – Svenska Foders dotterbolag som arbetar med analyser – så att de kan kontrollera lagringsstabiliteten på din spannmål. (Vattenaktivitet aW, får max vara 0,70.

Ulf Thorpert, Laboratoriechef i Optilab, vill skicka med ännu ett tips:
– Se till att rigga dina baggfällor i spannmålen. Även om varan är torr och lagringsstabil ger spannmålsbaggar upphov till fuktbildning – som i sin tur genererar mögelhärdar och andra hygienproblem. Då måste man gasa sin vara. Det är mycket mer kostsamt än att vara vaksam i förväg.

Temperaturkontroll i samtliga behållare är givetvis mycket viktigt för att säkerställa att ingen temperaturökning sker.

– Har man vara som man är osäker på, skall den köras runt eller på annat sätt luftas med några dagars mellanrum för att bryta eventuella fukthärdar, konstaterar Ulf Thorpert, avslutningsvis.

Kom ihåg!

  • Kontrollera ditt spannmålslager kontinuerligt
  • Okulär kontroll av din lagrade vara
  • Temperaturkontrollera din lagrade vara
  • Skadedjurskontrollera din lagrade vara
  • Ovanstående rekommenderas att ses över en gång i veckan

Glöm inte att kolla hygienstatus på dina lagrade spannmåls- och grovfoderpartier!

Optilab har analyspaket för hygien i spannmål och grovfoder där förutom mögelstatus även lagringsduglighet kontrolleras. För varje analys bifogas ett utlåtande!

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: