Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Rekommenderade utsädessorter

Delfin - havre

I ett visst område där Johan Vårenius, växtodlingssäljare, verkar – på den västgötska slätten – finns det en havreodling som är tämligen stor.

– Det handlar både om tradition och odlingsbetingelser, menar Johan. Det är lättare att försvara odlingen av havre i dessa lokaler, rent ekonomiskt, samtidigt som det passar in i en varierad växtföljd.

En havresort som Johan rekommenderar är Delfin.

– Delfin är en högavkastande gulhavre, med mycket goda strå- och kärnegenskaper. Sorten betecknas som industrihavre och lämpar sig väl både till foder och kvarn. Rymd- och tusenkornvikten i kombination med ett strå av yttersta kvalitet ger en mycket attraktiv sort för den svenske havreodlaren.

– Delfin har en medeltidig mognad och fodervärdet högt eftersom den har en medelhög råfetts- och proteinhalt. Delfin har också en mycket god motståndskraft mot mjöldagg, avslutar Johan.

Johan Vårenius
Växtsäljare

010-130 29 48
johan.axelsson@svenskafoder.se

Severi – en frisk vårkornsort med hög avkastning

På Haxäng Mjölkgård i Brunflo, som ligger i Östersunds kommun i Jämtland, bedriver Magdalena och Simon Sundell en KRAV-gård med mjölkproduktion. Familjen tog över gården 2018, det kanske svåraste året i mannaminne, och det var inte bara en gång Simon fick höra av vänner och kollegor: ”Klarar ni det här, klarar ni allt”. Det gick bra, trots allt. Desto roligare var det istället i år, då de fick en kanonskörd på sorten Severi, 6-radskorn.

Severi som är en stråstyv storkärnig sort med hög hektolitervikt. Den trivs på de flesta jordar, även de med låga pH-värden.

– Här på gården har det tidigare odlats en annan sort, som har gått bra, men som vi i år inte fick utsäde till. Därför beslutade vi att testa Severi, och det ångrar vi verkligen inte. Trots att de inte sådde förrän 17 maj (det var snötäckt fortfarande den 6 maj), och att de inte fick skördat av helt förrän i slutet av augusti – på grund av att det regnade i princip varannan dag – så blev skörden över förväntan.

– Vi är mer än nöjda med årets skörd, berättar Simon. Vanligen får vi skördar på 3-3,5 ton per hektar på dessa breddgrader. Därför blev vi lite chockade när Severi nästan dubblade skörden, 6 ton.

Fakta om Haxängs Mjölkgård

Areal: 370 hektar – spannmålsodling – Severi, Salome och vall till mjölkproduktionen
Antal djur: 120 mjölkande kor med egen rekrytering
Ras: SRB x Holstein x Montbeliard
Avkastning: 10 500 ECM
Mjölkningssystem: 2 mjölkrobotar
Mjölken levereras till: Norrmejerier

Flair – vårkorn

Johan Nilsson, växtodlingssäljare med område från Kalmar med omnejd, Öland och ner mot Blekingetrakten, kan konstatera att vårkornsodlingen är vanlig i området.

– I mitt område är det ganska högt fokus på att hitta foderkornsorter som passar lokalen, säger Johan Nilsson. Jag tänker då att Flair är en intressant sort för området. Flair har visat på övertygande prestationer i många av landets olika lokaler och med olika väderbetingelser.

– Sorten har en medeltidig mognad och resistens mot Mlo och nematoder av ras 1-2, fortsätter Johan. Med sina goda stråegenskaper och ett något kortare strå med låg tendens till strå- och axbrytning, är Flair en kraftfull sort som står mycket emot. Flair har också visat hög klass i sina kärnegenskaper genom en god rymdvikt. Sorten är godkänd som maltkorn i Danish Preferred.

Johan Nilsson
Växtsäljare

010-130 29 15
johan.nilsson@svenskafoder.se

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: