Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Tre ess i utsädesleken!

Informer är en frisk, stråstyv sort med stort ax. Scandinavian Seed ser på sorten som den nya generationens vete. Varför? Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde förklarar:

– Informer är ett höstvete som har många styrkor. Först och främst har sorten en hög avkastning och god sjukdomsresistens. Men dess flexibilitet gör den till en särskilt spännande sort – när du vet vad du vill använda sorten till.

– Generellt uppvisar Informer mycket god avkastning och fina egenskaper under provningsåren. (Från 2016 i officiella försök). Med en något senare mognad blir den ett bra komplement till de tidiga höstvetesorter.

Sorten har ett långt strå med utmärkt stråstyrka. Den har en lite mer vaxartad bladyta som särskiljer sorten i de svenska sortförsöken. Den har också en god kärnkvalitet med medelrymdvikt och en mycket hög kärnvikt och högt falltal, samt stabil övervintringsförmåga och en hög kväveeffektivitet.

– Inom kvarnindustrin fungerar Informer redan idag på export och i de utvärderingar som gjorts av svenska kvarnar visar sig Informer fungera bra vid malning med ett högt utbyte och en låg aska, fortsätter Niklas. Informer har en lägre vattenupptagningsförmåga vilket förväntas passa bra till kex och som inblandningsmjöl. Övriga prisgrundande egenskaper som rymdvikt, falltal och avkastning ligger också bra till. Ser man bara till att ha en klok kvävestrategi i sin odling når man både proteinhalt och hög skörd.

När det kommer till foderindustrin har vi länge efterfrågat högavkastande vetesorter med en god proteinhalt. I detta läge blir Informer en fullkomligt lysande sort.

– Med sina egenskaper som långt strå, bra rymdvikt och en oöverträffad sjukdomsprofil levererar den vad vi behöver, konstaterar Niklas Ingvarsson.

Som stärkelsevete är Informers avkastning och rymdvikt starka egenskaper. Med sortens goda sjukdomsprofil och höga kväveeffektivitet uppnår sorten en miljömässig fördel gentemot andra sorter.

– Detta har bland annat lett till att Informer utvärderas av The Absolut Company under hösten 2019.


Bild på Scandinavia Seed logo

Scandinavian Seed-sort

Beviset för att sorten uppfyller våra kvalitetskrav, agronomiska krav och krav från kvarnarna, foderindustrin, mälterier m. fl. För mer info ring 0510-828 00 eller gå in på www.scandinavianseed.se eller www.svenskafoder.se.

 


Vete

Höstvete – Informer

  • Frisk
  • Stråstyv
  • Stort ax

Bild på höstvetet Stinger

Höstvete – Stinger

Ett högavkastande höstvete med hög, stabil avkastning och en medelsen mognad. Utmärker sig med ett långt strå och bibehållen stråstyrka. Har en bra kärnkvalitet och hög rymdvikt samt god sjukdomsprofil – bl.a. låg mottaglighet för de viktigaste svampsjukdomarna, svartpricksjuka och gulrost. Kombinationen av hög avkastning och lågt behov av insatser gör sorten högst intressant och ger ett gott netto i din foderveteproduktion. Proteinhalten ligger också högre än tidigare fodervetesorter, vilket ytterligare ökar värdet på din skörd. Stingers sorttyp är Kärnfyllare som främst bygger sin avkastning genom en hög tusenkornvikt. Bestockningsbenägenheten ligger kring medel med en god kärnsättning i de enskilda axen.Bild på Scandinavia Seed logo
Höstråg – SU Arvid

Ny mycket högavkastande höstråghybrid i jämförelse i Sverige. SU Arvid är en medellång sort med bra stråstyrka och bra vinterhärdighet. Sorten innehåller 10 % av välpollinerad populationssort vilket säkerställer god pollinering och minskar risk för mjöldryga. Sorten passar särskilt väl under stressade förhållanden samt på svagare jordar, som t.ex. vanliga svenska rågjordar.

 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: