Röst från fältet

Marcus Kraft

Grund Balans

Marcus Kraft, Göstad gård, Linghem
Vi odlar en hel del spannmål. Både för eget bruk och för avsalu, berättar Marcus Kraft, som driver Göstad gård tillsammans med sin fru och sina föräldrar. Såklart vill vi använda spannmålen till djuren, men vi vill också ha en jämn foderstat. Vi har löst det på så sätt att vi blandar i Grund Balans i vår egen spannmålskross, oftast 20-25%. Eftersom vi kan justera mängden Grund Balans får vi på ett enkelt sätt en jämn proteinnivå över tid. Räknat per proteinenhet tillför Grund Balans protein till ett riktigt bra pris, säger Marcus. Och att den är i form av pelletskross tycker jag ger en jämn och fin blandning som inte separerar.

Blandningen fodras till både mjölkkorna och tjurarna. De första tre månaderna får tjurarna Primo KalvStart, men sen för jag successivt över dem på spannmålsblandningen med Grund Balans, berättar Marcus. Kornas foderstater räknar Marcus själv i NorFor. För att nå rätt proteinnivå balanserar han dem med Grädd Topp som korna får i både stationerna och robotarna.

Karolina Béve, fodersäljare på gården, ber Marcus att till sist sammanfatta varför han valt just Grund Balans. Det var rätt många år sedan nu vi började med Grund Balans, berättar Marcus. Jag minns att jag letade efter ett foder som gav det där grundproteinet i foderstaten till både tjurarna och korna. Till ett riktigt bra pris. Och jag tycker att det har fungerat precis så bra som jag tänkt mig, avslutar han.   

Fakta
Antal kor: 240 st
Ras: Holstein/SRB 70/30
Mjölkavkastning: 10 045 kg ECM
Mjölkningssystem: 3 st DeLaval robotar
Mjölken levereras till: Arla

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter