Möt tarmbakterier med Fasthydral

Johannes Larsson, veterinär på Pharmaxim, berättar om Fasthydral

Fasthydral är en vätskeersättning med nyttiga bakterier för tarmfloran. En mycket bra och smart produkt som ger snabb återhämtning av tarmen efter diarré hos kalvar och smågris.

Veterinär Johannes Larsson

Veterinär Johannes Larsson

Diarré hos kalvar och smågrisar inträffar titt som tätt. De små djuren är känsliga för det mesta, samtidigt som man vill att de ska växa fort, så att de blir starkare och kan hantera sjukdomar bättre. Diarré påverkar djuren negativt, givetvis, och för smågrisar och kalvar blir påverkan mycket stor. De kan tappa upp till 8-10 % av kroppsvikten på ett dygn. Därför är ett snabbt agerande viktig. Den här kravställningen fanns även hos djurägarna, upptäckte Johannes Larsson och hans kollegor.

-I möten med djurägare och producenter har vi ofta fått frågan vad de själva skulle kunna göra, för att minimera förlusterna efter att djuren fått tarmbakterier, berättar Johannes. Man vill inte gå och vänta på att veterinären ska komma.
-Så vi satte oss vid ritbordet, fortsätter han. På kravlistan hade vi:

  • Vetenskapliga bevis
  • Snabbt återställa
  • Vätskebalans
  • Tarmflora
  • Saltbalans
  • Energi

Genom en sammansättning av noga avvägda proportioner mellan natrium, kalium och klor såg man till att själva vätskeupptaget går fort, för att återställa vätske- och saltbalansen. För att motverka försurning av blodet tillsattes även buffrande ämnen.

-Det var också viktigt för oss att återställa tarmfloran så snabbt som möjligt – något vi gjorde med hjälp av en stam med goda bakterier, probiotika, säger Johannes. Det viktiga är ju att vi hjälper kalv och smågris snabbt upp på banan igen, för att de återigen kan må bra och börja äta och växa.

Lätt att använda

Allt som finns i Fasthydral har alltså vetenskapligt stöd, och det är med detta stöd man utvecklat innehållet. Men det räcker inte. Innehållet måste även paketeras på ett bra sätt.

-Vi ville ha något som var lätt för djurägarna att använda och ge, fortsätter han. En brustablett som löses upp i en liter vatten var det vi kom fram till. Dessutom har vi smaksatt tabletten med vaniljarom och socker.
Johannes förevisar hur snabbt den stora brustabletten löses upp i vattnet.

Hur används då Fasthydral?

-Vid de första tecken på att djuren har diarré, ska man börja behandling med Fasthydral. 1 liter lösning får man genom att lösa upp i 1 liter ljummet vatten, cirka 37oC. Blandningen skall användas omedelbart.
-Om det är svåra symptom eller långvarigt förlopp måste man givetvis kontakta veterinär, fortsätter han. Och Fasthydral ska man ge i max 7 dagar.

Kalvar

För kalvar ger man 2 liter Fasthydral 2-3 gånger dagligen de första två dygnen. Om djuret även får mjölk, kan man ge 1-2 liter fasthydrallösning, följt av 1 liter mjölk 1 timme senare -2-3 gånger dagligen. Dygn 3 och 4 ges 1 liter fasthydrallösning följt av 1 liter mjölk. Det ska gå minst 1 timme innan utfodring av mjölk eller mjölkersättningen, efter att man gett kalven lösningen.

Smågrisar

När det gäller smågrisar ger man hela kullen fri tillgång till fasthydrallösningen. Behandlingen bör ges i minst 3-4 dygn eller till symptomen har minskat. En kull diande grisar ungefär en vecka gamla kan dricka ungefär 2-3 liter elektrolytlösning om dagen. En nyfödd avvand gris kan dricka ungefär 1-2 liter elektrolytlösning om dagen, beroende på ålder.

-Den här tabletten blev en succé tämligen snabbt, berättar Johannes. Vi fick mycket bra feedback och just att man själv kunde hjälpa till att stävja, eller bromsa diarrén på ett tidigt stadium, var viktigt för djurägarna.


Kategorier i: , , ,