FreshFoss Premium – bäst i test!

I Danmark har SEGES* jämfört 4 olika tillsatser och deras förmåga att stabilisera fullfoder. Carolina Johansson, produktchef nötfoder, berättar om försöket som visade att FreshFoss gav den bästa effekten.

Försöket utfördes på en besättning med 260 mjölkande kor under tre dagar sommaren 2018. Dygnsmedeltemperaturen den här perioden låg strax över 21 grader vilket kan betraktas som utmanande förutsättningar och mycket lämpliga för att genomföra testet.

– Foderblandningen bestod av (% av ts): 46,1 % majsensilage, 25,7 % rapskaka & -mjöl, 18,4% gräsensilage, 8,5 % lutad spannmål, mineraler och salt, berättar Carolina Johansson. Prov på fodret togs både vid blandning och på restfodret.

– Man tog också ut foderprov och la i ett klimatskåp och mätte temperaturen under 48 timmar. Ensilage, nyblandat foder, samt foder inkuberat under 48 timmar skickades på mikrobiologisk analys och man analyserade näringsinnehållet.

Under perioden gjordes varje dag fem olika blandningar:
• Natriumbensoat 1 kg/ton (en tillsats som inte är godkänd för ändamålet, men som ändå testades i detta försök)
• Propionsyra 3 l/ton
• Salvana TMR 1 kg/ton (Liksom FreshFoss, en torrsyraprodukt)
• FreshFoss Premium1 kg/ton
• Obehandlad kontroll

– Försöksrapporten visade att FreshFoss Premium var den av de testade produkterna som gav den högsta aeroba stabiliteten, samt hade en tendens till att motverka tillväxten av bakterier och mögel, konstaterar Carolina. Dessutom utmärkte sig FreshFoss Premium genom att vara den enda av produkterna där man inte kunde känna någon värmebildning av fodret på foderbordet dagen efter utfodring – under någon av de tre dagarna.

– Lagringsstabilitet är ett mått på hur lång tid det tar innan fodret ökat 2,5 grader, fortsätter Carolina. Skillnaden mellan hur lång tid det tog innan fodret behandlat med propionsyra, natriumbensoat eller Salvana TMR tog värme var mycket små, mellan 11 och 14 timmar. Den som utmärkte sig var FreshFoss Premium, som klarade sig 24 timmar innan den ökade de 2,5 graderna.

Denna undersökning visar alltså att man absolut bör överväga att välja torrsyraprodukter som FreshFoss Premium framför organiska syror som t.ex. propionsyra för att stabilisera fullfoder till mjölkande kor under sommarhalvåret. Torrsyraprodukterna har dessutom fördelen att de är enklare att hantera, har mindre risk för skador, samt är mer kostnadseffektiva.

Nedan tabell visar hur FreshFoss Premium var den enda tillsatsen som testades där restfodret inte visade tecken på varmgång.

I undersökningen konstaterade man också att genom att regelbundet känna på fodersträngen, kunde man snabbt avgöra huruvida fodret tagit värme – vilket ger ett gott underlag för att kunna avgöra om det finns behov att tillföra stabiliserande tillsatser som FreshFoss Premium.

– Känner man att fodret på foderbordet känns lite varmt några timmar efter utfodring, eller när det är dags att sopa rent så rekommenderar vi att man använder en stabiliserande tillsats i blandningen. Det är viktigt både för djurens hälsa och för att bevara näringen i fodret. Det är verkligen jätteroligt att det här oberoende försöket visade att FreshFoss Premium var den klart mest effektiva produkten för att stabilisera fodret, avslutar Carolina.

FreshFoss Premium  gav i jämförelsen:

• Ingen värmebildning dagen efter utfodring
• Längst stabilitet
• Tendens till att hämma bakterietillväxt

*Seges är en professionell kunskaps- och innovationsverksamhet som arbetar med allt relaterat till jordbruk i samarbete med universitet, ministerier, verksamheter och intresseorganisationer både nationellt och internationellt.

Bedömning av restfodret dagen efter utfodring


Taggar: , , ,

Kategorier i: , ,