Så klarar du grovfoderbristen

  • Dryga ut ditt grovfoder & väg det
  • Analysera ditt grovfoder
  • Förläng betessäsongen & stödutfodra
  • Även betet behöver omsorg

Dryga ut ditt grovfoder

Var noga med att väga ditt grovfoder varje dag så att ditt grovfoder räcker hela året. Dryga ut med lusern i någon form eller halm eftersom de är fiberrika grovfoder. Du kan också dryga ut med vetekli och betfor som innehåller mycket fiber.

Analysera ditt grovfoder

Det är viktigt att du analyserar ditt grovfoder för att du ska kunna ge din häst en så anpassat foderstat som möjligt. Har du ett kraftigt grovfoder med höga näringsvärden kan du dryga ut med halm, har du ett grovfoder med låga näringsvärden kan du dryga ut med lusern i stråform. Viktigt är att hästen får sin tuggtid.

Förläng betessäsongen så länge som möjligt & stödutfodra

Låt din häst gå på bete så länge som möjligt men håll koll på hullet på din häst och anpassa mängden kraftfoder efter hur din häst ser ut. Om din häst är tunn komplettera med ett kraftfoder som passar för din häst.

Har du en växande häst eller digivande sto behöver du ett kraftfoder med högre proteinhalter, då kan HippoGrow vara ett lämpligt alternativ, ett fullfoder med mineraler och vitaminer. Har du en häst som har högre energibehov t.ex. Hippo Top.

Även betet behöver omsorg

Hårt betade vallar har svårt att komma igen när det väl börjar regna. Rotera hästarna mellan betena, vallarna återhämtar sig snabbare om de får återkommande viloperioder och det minskar förekomsten av rator. Luckra upp vallen på våren, då syresätter den och får bästa förutsättningar för att växa. Stödså på våren där betet är slitet.  Före midsommar bildar ogräset så kallade blomstängslar som bl.a. hästar undviker. Genom att putsa av innan fröna hinner spridas minskar man också mängden ogräs och därmed jämnar man ut tillväxttakten.


Kategorier i: ,