En teoretiker som omsätter i praktiken

I juni för ett år sedan köpte Magnus Järlesäter en grisproduktion som ligger i Vä en bit utanför Kristianstad i Skåne och startade Järlesäters driftsbolag. Driften inbegriper 350 suggplatser och 2 200 slaktsvinsplatser. Tidningen mötte Magnus för att diskutera hur han tänkt och tänker kring produktionen framöver.

För Magnus är ett skarpt management helt avgörande för en produktion som han vill skapa. Han är fokuserad på att effektivisera processer, det är hans styrka som entreprenör. En teoretiker som vill vara praktiker – som vill ta teorierna och se dem fungerar i praktiken. 

– Jag tycker det är kul att räkna på saker, och se om man kan lyckas få driften dit hän man önskar. Genom att avgöra var processerna inte fungerar, försöker jag skruva på verksamheten, för att få den att löpa smidigare, och mer ekonomiskt.

Rationalisera driften för bättre lönsamhet

– En av anledningarna till att jag valde att köpa verksamheten när den blev tillgängligt, är att mina föräldrar – som idag driver Stenbacka gård med en besättning på 200 suggor integrerat – snart ska gå i pension. Jag såg en spännande möjlighet att effektivisera driften på dessa två gårdar ihop.

Både föräldrarnas gård Stenbacka, och gården i Vä, har drivits effektivt och bra, med hög produktion och låga kostnader. Men allting går att se över. Allting går att skruva på. Det är detta tänk som driver Magnus att satsa.

– Mina föräldrar är väldigt duktiga på sitt jobb och jag har följt och lärt av dem under mina uppväxtår, såklart, säger Magnus. Jag har också sett hur mycket de arbetar. Det är jag inte lika intresserad av att göra – i alla fall inte på samma sätt. Men jag såg möjligheterna att tillsammans med anläggningen i Vä slå ihop gårdarna i framtiden, för att fortsätta kunna ha medarbetare och effektivisera driften.

– Vi får se hur jag kommer att lägga upp det rent praktiskt framöver, men jag ser att mycket hade kunnat renodlats på ett förnuftigt sätt om jag haft suggorna på ett av ställena, och slaktsvinen på det andra.

Foderbyte gav resultat i tillväxten

När Magnus tog över driften av verksamheten i Vä, började han med att försöka läsa av den dåvarande produktionen, och samtidigt analysera hur man skulle kunna arbeta annorlunda. Han började med fyra veckors ditid istället för fem. Dessutom ville han öka grisen vikt snabbare i tillväxtstallet.

Därför började han diskutera med Magdalena Bengtsson, grisfodersäljare i Svenska Foder hur de skulle kunna göra ett foderbyte för tillväxtgrisarna. Magdalena berättade för Magnus om ett nytt tillväxtfoder som Svenska Foder just var i färd med att lansera: Smågris Supreme.

Förändringen i anläggningen ser idag ut såhär:

Tidigare produktion
5 veckor i BB
7 veckor i tillväxtstallet
14 veckor i slaktsvinsstallet

Nuvarande produktion
4 veckor i BB
6 veckor i tillväxtstallet
12 veckor i slaktsvinsstallet

– Det är vårt vassaste tillväxtfoder, för att maximalt kunna utnyttja tillväxtpotentialen hos tillväxtgrisarna, säger Magdalena. Genom att tillsätta bland annat organiska syror minskar vi risken för skadliga kunna konkurrera med de tillsatta näringsämnena. På så sätt får man en frisk snabbväxande tillväxtgris.

– Jag ville ha ett vassare foder med mer protein för att nå en bättre tillväxt. Och precis det lyckades vi med. Ganska omedelbart kom effekten och vi sänkte grisens tid i tillväxten med två veckor.

– Jag vill ha en större omsättning på djuren, fortsätter Magnus. Idag kör vi igenom grisarna på 22 veckor, mot 26 veckor tidigare. Det är ett mycket bra resultat som jag är nöjd med. I praktiken betyder det att jag producerar ytterligare 800 slaktsvin per år.

Nytt fodermedel

Magnus använder redan idag drank som alternativt fodermedel till slaktsvinen. Nästa steg är att implementera vassle.

– Min förhoppning är att vasslen ska vara pH-reducerande och att det smörjer ledningarna lite. Jag vet att grisarna tycker det är smakligt, så nu handlar det om att optimera ett foder som kan komplettera dranken och vasslen. Det räknar Magdalena på just nu. 

För att kunna hysa vasslen har Magnus köpt in en gammal rostfri tågvagn som byggts om varifrån han leder fodermedlet in i stallet. Idén kom från ett tips från en kollega, Alexander Månsson, som har två liknande vagnar för samma funktion.

Tank

Personalen är viktig

För att kunna driva en rationell grisproduktion måste man arbeta med rätt människor konstaterar Magnus.

– Idag har jag 2,5 anställda plus mig själv i driften, säger han. När Järlesäter driftsbolag tar över Solbacken, tror jag att vi behöver vara tre förutom mig själv. Det är mycket som ska stämma när man har en produktion med två stallar. Produktionen ska fungera, även om jag inte är på plats. Jag måste kunna vara flexibel och röra mig fritt – där det krävs extra insatser.

– Jag måste kunna lita på att de som arbetar här tar ansvar, och som, liksom jag, hela tiden vill bli bättre. Jag har aktivt letat efter de jag vill arbeta med som har dessa egenskaper. Utan dem hade det inte gått så bra som det gör just nu och det är jag fullkomligt medveten om, avslutar han.


Kategorier i: , ,