Spannmålsmarknaden 25 augusti 2017

Efter sommaruppehåll kommer vi nu att, cirka var 14:e dag, att ge vår syn på spannmålsmarknaden.

Svenska Foder har fått in någonstans mellan 30 och 35 % av vår förväntade totalvolym av spannmål och oljeväxter för skörd 2017. Vi har i skrivande stund högtryck, på många av våra anläggningar. Det är dock väldigt olika beroende på hur regnvädren passerar, det är t ex lägre tryck i södra Sverige där det kommit mest regn i början av denna vecka.Blir det bra väder, kommande vecka, så kommer i stort sett hela Sverige att skörda samtidigt.Vilket är en utmaning för alla inblandade!

Kvalitéerna är så här långt bra, med bra protein och falltal på höstvetet och "lagom" protein på maltkorn. Bra hygien och avkastning. Rapsen håller normala oljehalter, men med klart större variation på avkastning per hektar över landet.

Tittar vi på priserna så ser vi priset på raps som håller en relativt bra nivå för att vara i skördeperioden.
Priset påverkas positivt av att det inte finnas några lager alls, kvar av förra årets skörd i Europa.
Tyskland har också haft problem i skörden med mycket regn, man räknar med 20-25 % mindre skörd av raps än förväntat i våras. För svenska säljare så är den svenska svaga kronan i förhållande till Euron en fördel. Å andra sidan finns det dock gott om soja i världen efter Sydamerikas rekordskörd i våras och skörden av solros står för dörren, i Ryssland/Ukraina.  

Ryssland har i år en rekordskörd av spannmål, på drygt 80 miljoner ton! Varav landet beräknar att exportera mer än 43,5 miljoner ton vete.I de affärer som gjorts under augusti så står exporten via Svarta Havet, för i stort sett all spannmål, till medelhavets stora veteköparländer som t ex Egypten och Algeriet. Det är också huvudorsaken till att vetepriset gått ner så kraftigt på Euronex/Matif. Vilket har fått till följd att spannmålspriserna även i Sverige följt med ner till låga nivåer.

Euron har också stärkts mot USD, så konkurrenskraften för Europeisk spannmål har minskat. 
Undantaget är Maltkorn som än så länge håller hyfsat i pris, pga väderproblem i skörden i Europa.   

Vi tar emot och köper mycket spannmål varje dag nu, tack för förtroendet alla lantbrukare!

Per-Arne Gustafsson, spannmålschef Svenska Foder

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter