Fiol Müsli – för en stabil start och hög tillväxt

Det var när Louise Lundholm köpte sin mormors gård, Einarslunds Gård, strax utanför Östhammar i Uppland, som idén att börja med får tog form. Det är nu fem år sedan. Sedan dess har det hänt mycket. Idag har hon ett 30-tal tackor, föder upp pälsfår – renrasiga Gotlandsfår – och har blivit väldigt intresserad av avelsbiten i arbetet.

”Det är otroligt intressant och inspirerande att se till att djuren växer och mår så bra de bara kan och dessutom kunna bidra till god pälskvalitet. En bonus är att man kan få följa deras fortsatta utveckling, efter baggauktionerna i augusti månad, om de säljs till någon annan uppfödare. År efter år kan man då se hur de följer med i nya generationer. ”

Smakligt och näringsrikt foder tillsammans med en bra miljö och ett bra djuröga är receptet på att utveckla sitt avelsmaterial menar Louise Lundholm. Och att ständigt utveckla sig med hjälp av att läsa på och diskutera med andra kunniga personer inom näringen.

”På vintern går fåren i ett gammalt kostall där de kan gå ut på en gjuten betongplatta. Där utfodras djuren 1-2 gånger om dagen. De får gå på ett hårt, fint underlag, som jag skrapar – vilket håller klövarna friska och rena. De har alltid tillgång till mineraler och ett näringsrikt ensilage på första skörd. 6-8 veckor innan lamningen ger jag dem Fiol Vital, kraftfoder.

Ett foder som Louise upptäckt, eftersom hon också är återförsäljare till Svenska Foder (AD Bildelar i Östhammar), är Fiol Müsli. ”Jag vill veta vad jag säljer till mina kunder och tog därför hem och testade Fiol Müsli när det kom för två år sedan. Jag såg direkt att det var ett foder som djuren gillade. Idag ger jag fodret framför allt till lammen – börjar redan i lammgömmorna, så att de får ha det ifred från tackorna. Man märker att det är ett väldigt smakligt foder eftersom det aldrig är någonting kvar. Om man blandar ut det med något annat så sorterar de ut müslin. De växer också fint på fodret eftersom det är en hög andel protein i fodret. Det passar perfekt in i min produktion.”

Namn: Louise Lundholm
Gård: Einarslunds gård, strax utanför Östhammar


Kategorier i: , , , ,